Vidékfejlesztési program

2024.04.24. 19:00

Külterületi útfejlesztés Vaszaron

Közel 129 millió forintból 4,5 kilométer hosszan három külterületi utat újítottak fel Vaszaron. A beruházás a Vidékfejlesztési program keretében valósult meg, melynek köszönhetően tehermentessé válnak a munkagépektől a község belterületi útjai.

Haraszti Gábor

Az agrárium és a vidéken élők megerősítését szolgáló Vidékfejlesztési program célja elsősorban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén működő vállalkozások támogatása, a munkaerő-igényes ágazatok innovatív fejlesztése, technológiai korszerűsítése, a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság ösztönzése, a vidék lakosságmegtartó képességének erősítése a vidéki infrastruktúra fejlesztésén, munkahelyteremtésen keresztül.

Kovács Zoltán személyesen is megtekintette az elkészült utakat Fotó: Haraszti Gábor

Vaszar Község Önkormányzata 2021-ben nyújtott be pályázatot és nyert el támogatást három külterületi út felújítására. A munkák 2023 októbere és 2024 márciusa között zajlottak. Az önkormányzat hivatali épületében tartott sajtótájékoztatón Kovács Zoltán országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, ez a beruházás is azt szolgálta, hogy a vidék városokkal szembeni versenyhátránya csökkenjen.

– A társadalmi célok eléréshez, a vidék lakosságmegtartó képességének növeléséhez szükségesek az ilyen és ehhez hasonló vidékfejlesztési pályázatok, melyek a foglalkoztatást, az alapvető szolgáltatások elérését, a közlekedés bővítését helyezik előtérbe. Ebben a pályázati időszakban a kormány célja, hogy 2500 kilométer út újuljon meg országszerte, erre 50 milliárd forint állt rendelkezésre – tájékoztatott a képviselő.

Mezei Zsolt polgármester kiemelte, mostantól a külterületi mezőgazdasági tevékenységek végzése során a község belterületi útjait tehermentesíteni tudják.

– Nem volt könnyű dolga a kivitelezőnek, hiszen októbertől januárig az eső megnehezítette az útépítési munkálatokat, de sikerült időre befejezni a projektet. Örömteli, hogy azok a gazdálkodók, akik ezeken a területeken mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, mostantól könnyebben és biztonságosabban tudják megközelíteni a megművelni kívánt földeket, egyfajta külső elkerülőt hoztunk létre – emelte ki a polgármester.

A sajtóeseményen Kovács Tamás műszaki ellenőr és Erős Miklós kivitelező is jelen volt, utóbbi hozzátette, az utak mellett szikkasztóárkokat alakítottak ki, melyek az aszályos időszakban nagy segítségére lehetnek a gazdáknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában