Az év legjobbjai

2024.05.08. 18:01

Az év embere és Az év sportolója: ők a nyertesek (képgaléria, videó)

Csakúgy, mint egy esztendeje, az elmúlt hetekben a Napló és a Veol a 2023-as év emberét és sportolóit kereste, hiszen olvasóink dönthettek arról, hogy kik kapják a megtisztelő elismeréseket.

Juhász-Léhi István

Az év embere-szavazás első helyezettje Minárcsik Sándor, a devecseri Meggyeserdei Menedék Alapítvány alapítója, vezetője lett, aki házi kedvenceket és haszonállatokat, köztük juhot, kecskét, borjút, malacot, nyulat, szamarat, lovat, tyúkot, különféle madarakat, teknőst egyaránt ment. Minárcsik Sándor komoly tapasztalattal rendelkezik, évtizedeken át vezetett kutyakiképző iskolát, az Ebtenyésztők Országos Egyesülete Celldömölki Szervezetének 15 évig volt az elnöke. A devecseri önkormányzat jóvoltából a volt meggyeserdei laktanyában kaptak két épületet területtel együtt. Itt kezdték el a munkát, az építkezést, a fejlesztést. Arra törekednek, hogy minél jobb körülmények között éljenek a mentett állatok, szlogenjük: „Itt minden élet számít. Ahol szeretet van, ott minden van”. Sándor feleségével, Szilviával és önkénteseikkel éjt nappallá téve dolgozik a menhelyen az állatokért.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Vármegyénk bővelkedik kiváló csapatokban és kitűnő sportemberekben is, az ő teljesítményük elismerésére hirdettük meg Az év sportolója 2023 szavazást is, négy kategóriában – Az év női sportolója, Az év férfi sportolója, Az év női csapata, Az év férficsapata – kerestük a legjobbakat. 

Olvasóink döntése alapján az év női sportolója Gaál Zsóka ajkai sakkozó lett, aki 2023 áprilisában egyedüli magyar meghívottja volt a világválogatott csapatnak. Rapid partikban a világválogatott legjobb pontszerzője Kazahsztán női válogatottja ellen. A csapatmérkőzés a világválogatott sikerével végződött. A felnőtt női magyar rapid bajnokságon harmadik lett. Részt vett az ifjúsági sakkolimpia U16 korcsoportban. A legmagasabb osztályban, a Szuperligában csapatával, a Sentimento – Ajka BSK női játékosaként bronzérmet szerzett.

A Klubcsapatok Európa Kupáján a Garuda Ajka BSK csapat tagjaként II. helyezést ért el. A világsakkfesztiválon Polgár Judit szervezésében az első sakktriatlont rendezték, ahol Zsóka az egyik edzőjével, Berkes Ferenc nagymesterrel első helyezést ért el. A montenegrói csapat Európa-bajnokságon, az 1-2. táblán a magyar felnőtt női válogatott legjobb pontszerzője, és teljesítette a női nagymesteri normát. A felnőtt magyar női bajnokságon első lett. A Magyar Sakkszövetség az év női sportolójának választotta. A 2023-as évben a világranglistán korosztályában minden hónapban az 1–5. hely valamelyikét birtokolta. Edzői: Papp Gábor nagymester és Berkes Ferenc nagymester. „Talán az egyik legszebb szülinapi ajándékom!", fogalmazott a május 2-án a 17. évét betöltött tehetség, aki a világranglistán 3., míg az európai listán az első a 18 éven aluli sakkozó lányok között.

Férfi egyéniben Csekő Miklós kalapácsvető győzött. Miklós 76,83 méteres eredményével vívta ki az előkelő harmadik helyet a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon. A VEDAC sportolója az elmúlt időszakban számos szép eredményt ért el, többek között 74,46 méteres dobásával könnyedén nyert a négy nemzet U20-as atlétikai viadalán Besztercebányán. A Papp Pál–Csermák József Kalapácsvető Emlékversenyen Csekő másodikként zárt, és rendkívül magabiztos sikert könyvelhetett el saját korosztályában, a junioroknál, ahol 77,60 méterrel szerezte meg az aranyérmet.

Az év női csapata elismerést a Rampage Womens Hockey együttese húzta be. A jégkorongozók 2023-ban a női U25B magyar bajnokságban arattak diadalt. Az együttes a Ferencvárossal vívta az egyik fél második sikeréig tartó finálét. Az első mérkőzésen idegenben 5-2-re nyertek a veszprémi lányok, majd az FTC vissza tudott vágni a bakonyi megyeszékhelyen, ahol hosszabbításban győzött 3-2-re. A mindent eldöntő harmadik találkozónak a veszprémi jégcsarnok adott otthont. A Rampage Womens Hockey hatalmas küzdelemben 7-4-es diadalt aratott, és ezzel elhódította a bajnoki címet.

A férfiaknál a Pápai Vasas Teke Klub lett az első, akiket a szerda délutáni díjátadón Müller Károly játékos, utánpótlásedző képviselt. A Pápai Vasas Teke Klub a 2021/2022-es NB II-es tekebajnokságban első helyen végzett, és kivívta a jogot az NB I-ben való szereplésre. Egy osztállyal feljebb a pápaiak a következő, 2022/2023-as kiírást is rögtön az első évben megnyerték, így nagy bravúrral két év alatt két osztályt ugrottak, és jelenleg a legmagasabb szinten, a Szuperligában szerepelnek. A klub emellett az utánpótlásra is nagy figyelmet fordít, két hölgy versenyzőjük két korosztályban nemrég egyéni országos bajnoki címet szerzett.

A díjakat Balla Emőke, lapunk főszerkesztője, Horváth Gábor sportrovatvezető és Balogh Dávid sportújságíró adta át.

@veol.hu 🏆Az Év embere jelöltjei kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt évben, életművükkel gyarapították régiónkat 2023-ban.🤩 🏒Vármegyénk bővelkedik kiváló csapatokban és kitűnő versenyzőkben, akiknek számos örömteli pillanatot köszönhettünk az elmúlt évben is. Az ő teljesítményük elismerésére hirdettük meg az Év sportolója 2023 szavazást. 🥇 Gratulálunk a nyerteseknek! 😍 #veol #veszprém #díj #2023 #fyp #fy ♬ eredeti hang - VEOL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában