Új épületben a Helytörténeti Gyűjtemény

2024.05.07. 17:30

Bóka István polgármester: „Balatonfüred büszkén tekint az óvárosra”

Átadták a Helytörténeti Gyűjtemény új épületét Füred óvárosában a minap. A korszerű, igényes épületben a helytörténeti kutatószolgálat, állandó kiállítás és zeneműterem is helyet kapott.

Kovács Erika

Kontrát Károly országgyűlési képviselő méltatta Balatonfüred fejlődését. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a mostani nemzedék is megismerhesse a múltat, amelyre lehetőséget ad a Helytörténeti Gyűjtemény. – Méltán lehet büszke a város az új épületre, amit tartalommal, lélekkel is megtöltöttek a szakemberek – mondta Bóka István polgármester, aki köszönettel beszélt a kormányzat és az unió támogatásáról. 

Kontrát Károly országgyűlési képviselő nagyon fontosnak nevezte, hogy a mostani nemzedék is megismerhesse a múltat, amire lehetőséget ad a Helytörténeti Gyűjtemény
Fotó: Kovács Erika/Napló

– Régi álmunk valósult meg az épülettel, mert Balatonfüred óvárosának ikonikus része újult meg. Ami a Fürdőtelepnek a Blaha utca, az az óvárosnak a Kossuth Lajos utca és környéke, vélekedett Illés Hajnalka, a városrész önkormányzati képviselője. Hozzátette, Balatonfüred vezetésének régi terve volt az óváros megújítása, melyhez fel kellett vásárolni az itteni épületeket, és forrást kellett találni a felújításukhoz. A kormánytól és az Európai Uniótól 1,6 milliárd forint támogatást kaptak, amelyhez az önkormányzat 550 millió forintot tett. A felújítás a Kossuth utcát és a mögötte lévő Somogyi utcáig tartó területet is érinti. Méltó helyére kerülhetett a gyűjtemény, modern próbatermet kapott a fúvószenekar és a városi vegyes kar, valamint új, nagyobb épületbe költözhetett az élelmiszerüzlet. A Kossuth utca épületei mögött parkosított közterületet hoztak létre padokkal, virágokkal, szökőkúttal, a kisgyermekes családokat játszótér várja. – Úgy gondolom, ezt a helyet Isten áldása is kíséri, hiszen három felekezet temploma és egy zsinagóga határolja, fogalmazott. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

– Hosszú évek után végre méltó helyen mutathatjuk be Balatonfüred kincseit, múltját, hangsúlyozta Tóth Györgyi, a Lipták Gábor Városi Könyvtár igazgatója és a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. Beszélt egyebek mellett a több mint 3000 darabból álló képeslapgyűjteményről, a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesületről, a Füredi Históriáról, az emberek helytörténeti adományairól. Méltatta, hogy Bálint Jánosné végrendeletében a megyei idegenforgalmi hivatalra hagyta a házát azzal, hogy abban Balatonfüreden helytörténeti gyűjtemény legyen. Az épületben kutatószolgálat is működik, lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások, az emeleten a város múltját bemutató kiállítás látható. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

Az ünnepi gondolatok után a szónokok leleplezték Bálint Jánosné emléktábláját, majd mindenki megnézhette az épületet. Az átadás kapcsán egész nap gazdag programsorozattal várták az embereket, felléptek művészeti csoportok, így a város fúvósai, a néptáncegyüttes, a városrész óvodásai és a Reformkori Hagyományőrzők Társasága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában