Ikonikus személyiségekre emlékeztek

2024.05.02. 07:00

Emlékfákat ültettek Tihanyban (videó)

Tósoki Imre polgármester mondott köszöntőt, amikor emlékfát ültettek Csuti István és Czégai László, Tihany két emblematikus közéleti személyisége tiszteletére Tihanyban, a Bujtor István Színpad előtti téren április 30-án kedden, amit az önkormányzat és a Németh László Művelődési ház, a civil szervezetekkel együtt szervezett.

Kovács Erika

Rózsa Éva, a művelődési ház igazgatója emlékezése után Tósoki Imre polgármester kiemelte: – Éltek, élnek köztünk olyanok, akiknek a jelenléte és élete jótékony hatással van másokra, és életük maradandó nyomot hagy maga után. Nem mindenkinek adatik meg, hogy egy település életében aktív szerepet játszva, pusztán a jelenléte, emberi minősége révén hangsúlyos és meghatározó szereplővé váljon a közösségben. Ehhez különleges adottságokra és karakterre van szükség – fogalmazott. Megjegyezte, Csuti István, a legendás lovas és Czégai László, Tihany emblematikus közéleti személyisége ilyen volt. Előbbiről felidézte, a fogathajtó bajnokságon versenyzőként, veleszületett tehetségével kormányozta a fogatot, mindig a megfelelő mozdulattal húzta meg a gyeplőszárat, irányította a lovakat. – Nélküle nem ugyanaz sem Tihany, sem a bajnokság. Szép örökséget hagyott ránk, ami, ha nem is kárpótol minket a veszteségért, örökre helyi érték marad – hangsúlyozta Tósoki Imre. 

Emlékfákat ültettek Tihanyban
Emlékfákat ültettek Tihanyban
Fotó: Kovács Erika/Napló

Czégai Lászlóról felidézte, Tihanyban nemcsak egy lakosra, hanem mint intézményre is tekintettek, mert amit tett, maga köré szervezett, az meghatározta Tihany közösségi életét. Nélküle nem volt főzőverseny, kecskekörömünnep, gardafesztivál, helyi ünnepség. Nélküle nem lehetett volna a helyi közösségi élet olyan sikeres és örömteli, mint amennyire a jelenléte tette azt – mondta. 

– Őrizze ez két fa az emléküket, és segítsen megtartani azt az örökséget, amelyet ránk hagytak – tette hozzá a polgármester. 

Emlékfákat ültettek Tihanyban
Emlékfákat ültettek Tihanyban
Fotó: Kovács Erika/Napló

Csuti Anikó és Czégai Mónika, az elhunytak lányai meghatódva fogadták az emlékfaültetést. Azt mondták, nagyon megtisztelő számukra, hogy édesapjuk emlékét így is őrzik a félszigeten. 

A szép esemény után a szervezők, köztük a Levendula Klub tagjai, szeretetvendégségre hívták a megjelenteket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában