Vizsgázók

2024.05.06. 20:53

Érettségi: egy nappal már kevesebb van vissza

Magyar nyelv és irodalomból, valamint a magyarból, mint idegen nyelvből írták érettségi vizsgájukat a végzős gimnazisták, középiskolások. Ma 9 órakor kezdődött meg a tantárgyakból a végső megmérettetés.

Benkő Péter

A veszprémi Ipari iskolában előrehozott vizsgát tesz egy teljes évfolyam

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1146 helyszínen 73 ezer 472 diák, emelt szinten 57 helyszínen 2066 vizsgázó vizsgázott ma írásbeli keretében. A magyar nyelv és irodalom középszintű vizsgája 240 percig tartott, két feladatlapot kellett megoldani. Az elsőre kilencven, a másodikra 150 perc állt rendelkezésre, amit tetszés szerint oszthattak be a vizsgázók. 

Az első feladatlap szövegértési-nyelvi és irodalmi feladatsort tartalmazott, a szövegértés egy, esetleg két, összefüggő ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy részleteikből állt, az irodalmi feladatlap a megszerzett irodalmi tájékozottságot mérte. Kilencven perc után a felügyelő tanárok ezeket összegyűjtötték, s kiosztották a második feladatlapot, mely egy műértelmező szöveg alkotását várta. Ez lehet műértelmezése vagy témakifejtő esszé, az elvárt terjedelem 500–800 szó.

A tantárgyakból emelt szinten vizsgázók is 240 percig dolgozhattak, szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort, valamint két különböző szövegalkotási feladatot oldottak meg egyetlen feladatlapon, az időt szintén tetszés szerint oszthatták be. A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódott, szövegértést, nyelvi ismereteket és irodalmi műveltséget vizsgáló kérdéseket tartalmazott. A két szövegalkotási feladat két különböző témáról szóló, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írta elő 600–800 szavas terjedelemben, a reflektáló szöveg terjedelme 250–450 szó.

Mindkét szinten használhattak helyesírási szótárt, középszinten a második feladatlaphoz irodalmi szöveggyűjteményt. A tartalomra, helyesírásra és írásképre összesen 100 pont szerezhető közép- és emelt szinten.

A magyar mint idegen nyelv közép szintű vizsgáján kilencven helyszínen kétszáznegyvenhárman érettségiztek. Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden esetben azonos, középszinten az írásbeli időtartama 180 perc. Az első feladatlap kitöltésére hatvan, a másodikéra harminc perc állt rendelkezésre, majd negyed órás szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlapot oldottak meg harminc percben, az íráskészséget vizsgáló feladatsorra egy órájuk volt. Az íráskészséget vizsgáló feladatoknál mindkét szinten használhattak nyomtatott szótárt.
Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában