Térségfejlesztés

2024.05.22. 11:30

Táj-Kapocs: Látóút a vasvári térségben

Érték- és közösségvezérelt térségfejlesztési modell megvalósítását tűzte ki célul az a területfejlesztési kísérleti program, amely idén januárban indult a Táj-Kapocs az Együttműködő Közösségekért Alapítvány és a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium összefogásával.

Szijártó János

A kísérleti program a sümegi, a tapolcai, a devecseri, a vasvári és a zalaszentgróti térséget foglalja magában, három vármegye 125 településének 88 ezer lakosát. Az egyes régiók sajátosságait és igényeit előtérbe helyező kezdeményezés résztvevői ezúttal Vas vármegyében, Vasváron és Oszkón tekintették át az együttműködés lehetőségeit. Erről Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriumának elnöke – egyben a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ igazgatója – tájékoztatta lapunkat. Mint mondta, alapvető cél a térség szereplőinek bevonásával az élhető vidék megteremtése, s az ide vezető út egyik fontos állomása volt a vasi program.

A három vármegye 125 települését érintő területfejlesztési kísérleti programban résztvevő szakemberek ezúttal a a vasvári térségben mérték fel az ott található értékeket, lehetőségeket, igényeket, az együttműködés jegyében
A három vármegye 125 települését érintő területfejlesztési kísérleti programban részt vevő szakemberek ezúttal a a vasvári térségben mérték fel az ott található értékeket, lehetőségeket, igényeket az együttműködés jegyében
Fotó: szervezők

Vasváron Tóth Balázs polgármester és Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány elnöke köszöntője után Késmárky Flóra mutatta be a Vasi-hegyhát Natúrparkot a Vidéki Értékturizmus Kft. képviseletében. Az egyik legfontosabb irányvonalként a kerékpáros turizmus fejlesztését jelölte meg, amit a Táj-Kapocs küldetésének megfelelően helyi értékek, termelők bevonásával valósítanának meg. Kovács István a 2021-ben létrejött Vasvár Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítványról beszélt. A vasi találkozón szó esett a szervezeti háttér, intézményi alapok lerakásáról, a felnőttképzésről, de a tűzzománcozás vagy a drónpilóta-kompetenciák alapjai, az élménygazda-, az élménypedagógiai, a túravezető-, a fazekasképzés, a hagyományos ácsmunkák, a hagyományőrző magyar cukrászat, a vőfélység gyakorlata is terítékre került.

Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány elnöke úgy fogalmazott, alapvető cél a térség szereplőinek bevonásával az élhető vidék megteremtése
Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány elnöke úgy fogalmazott, alapvető cél a térség szereplőinek bevonásával az élhető vidék megteremtése
Fotó: szervezők


A vidéki inkubátorprogramok elindítása szintén napirendre került, Gorza Norbert pedig a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ mutatta be.
A délutáni program az oszkói szőlőhegyen folytatódott, ahol a vendégek megtekinthették a régi Hegypásztor-pincéket és a Vasi-Hegyhát működését is megismerhették. Itt Zágorhidi Czigány Ákos a térségi LEADER programról és a Vasi-Hegyhát–Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület tevékenységéről tartott előadást. A tanulmányút utolsó helyszínként Oszkóba vezetett, ahol a Vasvár Népfőiskola működéséről kaptak tájékoztatást a résztvevők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában