Bakony Virágai szólótáncverseny

2024.04.29. 16:00

A tánc világnapját ünnepelték Pápán (képgaléria, videó)

A tánc világnapja apropóján a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület szólótáncversenyt rendezett a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthonában. A táncpedagógusokból, táncművészekből álló zsűri hatvan produkciót bírált el.

Haraszti Gábor

A világnap célja a különböző táncstílusok, táncos hagyományok megőrzése az utókor számára, illetve a tánc mint művészet és szabadidős program népszerűsítése. A Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület az eseményhez kapcsolódóan a Bakony Virágai szólótáncversenyt hirdette meg, melyre sokan jelentkeztek Szegedtől Lentiig.

Improvizációkat mutattak be a táncosok
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Mielőtt a produkciókat kísérő Németh Dénes és barátai a húrok közé csaptak volna, Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket. Felidézte, hogy egyszer ellátogatott a moldvai csángó falu, Somoska táncházába, ahol életre szóló élményeket szerzett.

– Azt kívánom a fiatal táncosoknak, hogy kísérje végig életüket a néptánc, adassék meg nekik, hogy különböző néptáncos csapatokban igazi befogadó közösségre leljenek, és határon belül és kívül ismerjék meg az élő népzenét és néptáncot.

Müller Anita szervező örömét fejezte ki, hogy nagyon sokan jelentkeztek a megmérettetésre, ahol a néptáncosokat négy korcsoportba osztották. Mint mondta, nem előre begyakorolt koreográfiát mutattak be az indulók, hanem körülbelül két percben improvizáltak a résztvevők. A pápaiakat a vadvirágosok mellett a Pápai Református Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákja, valamint a Tánc-Lánc Művészeti Iskola növendékei képviselték, közel húszan mutatták be tudásukat.

A Szabó Szilárd, Németh Ildikó, Müller Zoltán, Delbó Krisztina, Lengyel Szabolcs Micsi alkotta zsűri végül 26 Bakony Virága-díjat, valamint tíz különdíjat osztott ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában