Hegymagas címeréről és zászlajáról

2024.04.25. 20:00

Amiről a hegy és a címer mesél az utókornak

Érdekes, és többeknek számos új információt is tartalmazott Szászi József minapi hegymagasi előadása, amelynek középpontjában természetesen a Szent György-hegy állt.

Szijártó János

A résztvevők egy igazán lebilincselő előadást hallhattak Hegymagas címeréről és zászlajáról, annak eredetéről. Nem maradt ki a Szent György-hegy két másik közvetlen szomszédja sem, így Hegymagas mellett Kisapáti és Raposka címere is részletes elemzést kapott Szászi Józseftől. 

Szászi József érdekes előadást tartott a hegymagasi kultúrházban a hegy körüli települések címereiről
Szászi József érdekes előadást tartott a hegymagasi kultúrházban a hegy körüli települések címereiről
Forrás: szervezők

Mint elhangzott, a címerek tulajdonképpen elmesélik a település nevének eredetét, földrajzi fekvését és történelmét. Maga a címer a címerpajzsra helyezett, mértani formákból vagy stilizált képekből álló jelvény, amely akkor tekinthető címernek, ha megfelel a heraldika (címertan) által meghatározott szabályoknak. 

A Hegymagas név első írásos említése Ugmagos formában egy 1093-ban keltezett oklevélben maradt fenn. Eredetileg a Szent György-hegyet nevezték Hegymagasnak (magas hegy), de később névcsere történt. Az Árpád-korban épült, mára már elpusztult Szent György-kápolnáról nevezték el a hegyet, míg a falu átvette a hegy nevét. Az előadás végén az érdeklődők kérdéseire is készségesen válaszolt az előadó, és közben a vulkanikus kőzetek jellemzőit is megismertette a résztvevőkkel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában