Ünnepélyes díjátadó

2024.04.29. 15:00

Kenyai lett a legjobb alkotás a pápai filmfesztiválon

Véget ért a háromnapos nemzetközi filmfesztivál Pápán. Az ünnepélyes díjátadót az Esterházy-kastélyban tartották, ahol húsz kategóriában hirdették ki a győzteseket. A legjobb filmnek a nemzetközi zsűri Daudi Anguka Mvera című filmjét látta.

Haraszti Gábor

Negyedszer találkoztak Pápán a történelmi filmek kedvelői, alkotói. A Petőfi moziban többek között magyar, portugál, francia, kenyai, ausztrál, angol, kazah, spanyol, olasz, Trinidad és Tobagó-i filmek versenyeztek a döntőben. Az előzsűri 289 benevezett alkotásból válogatott, a háromnapos rendezvényen csak a kategóriák legjobbjai kerülhettek vászonra. Többről szólt ez a néhány nap, mint a zsűrizésről, hiszen a Színház- és Filmművészeti Egyetem vágó szakos hallgatói és tanáraik, a Színház és Film Intézet csapata és a budapesti Lumiere Filmiskola hallgatói és tanárai végigkísérték a vetítéseket és találkozókat szerveztek a filmek alkotóival. Az esemény zárásaként festői környezet várta az alkotókat az Esterházy-kastélyban, ahol Áldozó Tamás polgármester nyújtotta át az elismeréseket.

Magyar, kenyai, kazah, bolgár, spanyol filmet is díjaztak
Fotó: Pozsgai Zsolt

– Nagy öröm, hogy évről évre fejlődik a fesztivál, az elsőt a pandémia miatt még online tartottuk, aztán csak a magyar szakemberek, színészek találkozhattak, majd bekapcsolódtak a külföldiek, idén pedig sikerült elérni az eredeti célt, hiszen a világ különböző tájairól szinte minden film alkotója el tudott jönni: színészek, rendezők, producerek – ebben a Nemzeti Filmintézet volt a segítségünkre – mesélte Pozsgai Zsolt fesztiváligazgató. – Újdonság volt az is, hogy igyekeztünk bevonni a pápai diákságot, miután a Petőfi Gimnázium diákjai megnéztek egy filmet, találkozhattak a rendezővel, az íróval és az egyik színésszel, amiből egy nagyon jó beszélgetés kerekedett ki. A tervünk az, hogy jövőre más iskolák tanulóival is találkozzanak a hozzánk ellátogató szakemberek.

A kategóriák legjobbjai egy-egy Arany Dió díjat vehettek át.

– Húsz díj talált gazdára, tavaly adtuk át először az Arany Diót, ilyet egyébként még nem láttam fesztiválokon. A magyar legendáriumban nagy hagyománya van a diónak, rendkívül egészséges, de a gyümölcséhez nehéz hozzájutni. Ez azt jelenti, hogy ma már nagyon kell vigyázni a tehetségre, és nagyon erős burokkal kell ellátni ahhoz, hogy éljen és egészséges legyen. A belsejében pedig egy kékfestő ruhába öltöztetett babát találunk, ami régi pápai hagyomány – tájékoztatott a fesztiváligazgató.

A győzteseknek Áldozó Tamás polgármester adta át a díjakat
Fotó: Pozsgai Zsolt

Pápa város díját Áldozó Tamás polgármestertől a bolgár Ralitza Dimotrova The Avengeress című dokumentumfilmjéért vehette át, a fesztivál legjobb filmjének a nemzetközi zsűri a kenyai Daudi Anguka Mvera című filmjét látta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában