Petőfi Városbarát Egylet

2024.04.27. 09:00

Kerekasztal Hanauer Árpád pedagógus püspökről

A 155 éve született Hanauer Árpád István római katolikus váci püspökre, íróra, az Országos Katolikus Tanügyi Tanács elnökére emlékezett a pápai Petőfi Városbarát Egylet.

Haraszti Gábor

Az összejövetelen elhangzott, Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, illetve PVE-s önkéntes társai kezdeményezni szeretnék a helyi önkormányzatnál, hogy a Pápán született néhai főpásztorok sorában Hanauer Árpádnak is legyen egy hiánypótló, méltó, portrédomborműves emlékjele a pápai belváros szívében. 

A pápai születésű főpap nevéhez számos jócselekedet fűződik
Fotó: PVE

Előadásában Kerecsényi Zoltán pedagógus-püspökként aposztrofálta Hanauer Árpádot, aki az első világháború alatt hadba vonuló és itthon maradó növendékeiben egyaránt tartotta a lelket, az isteni gondviselésbe vetett bizalmat. A pedagógia, a népművelés, a kultúra kiemelkedő egyházi alakítójává vált, nem véletlenül választották a Magyar Padagógiai Társaság tiszteletbeli tagjává is. Nem zárkózott sem püspöki rezidenciája, sem váci szemináriuma falai közé, sohasem feledkezett meg a legszorongatottabb helyzetben lévőkről – hangsúlyozta az előadó. 

Számtalan jótékony akciót kezdeményezett, pártfogolt; támogatta az iskoláztatás, a művelődés, a sajtó, a könyvkiadás, a nyomdászat ügyét, rendre végigjárta egyházmegyéjének minden félreeső faluját, tanyacsoportját s ekként ismerte meg híveinek lelki szükségletét, anyagi nyomorát, és minden tőle telhető módon segített rajtuk. Mintegy kilencven új templomot építtetett, mindemellett új, modern szemináriumi intézetet emeltetett, s ezeken túl közel negyven új lelkipásztori állomást is létesített. 

Hanauer püspök a vészterhes időkben, a nácifasizmus idején pótolhatatlan segítséget nyújtott a lengyel menekülteknek. Irányításával a váci püspökség nagy számban állított ki keresztleveleket a hazánkba menekült lengyel zsidóknak. Az üldözöttek segítésében való elévülhetetlen érdemeiért a lengyel állam a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztje posztumusz kitüntetéssel ismerte el embermentő jelentőségét – emelte ki Kerecsényi Zoltán.

Szülővárosa iránt élete végéig megőrizte gyengéd szeretetét; tartotta a kapcsolatot az itteniekkel, pártfogolta a hozzá érkező, a nála, Vácon tanuló pápaiakat. 

Az egyleti programon minden résztvevő egy-egy, a PVE által készíttetett Hanauer Árpád István-képeslapot kapott emlékbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában