Kultúra

2024.04.25. 12:00

Szakmai elismerés a pápai könyvtár vezetőjének

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Veszprém Megyei Szervezete szakmai nap keretén belül a tagság javaslata alapján Veszprém megye könyvtárügyéért díjban részesítette Polovitzerné Antal Mónikát, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár szakmai vezetőjét.

Haraszti Gábor

Polovitzerné Antal Mónika tanárnak készült, matematika-könyvtár szakon végzett Szombathelyen, majd a Református Gyűjtemények könyvtárában kezdett dolgozni, innen került át a Jókai Mór Városi Könyvtárba, ahol először informatikus-rendszergazdaként tevékenykedett. Hermann István korábbi vezető, ma már nyugalmazott igazgató az évek során egyre több feladattal bízta meg, 2021 óta pedig Polovitzerné Antal Mónika a szakmai vezetői posztot tölti be. Több újítás és új, sikeres rendezvények fűződnek a nevéhez, amit kollégáival közösen valósított meg. Mint mondta, nagyon örült az elismerésnek.

Polovitzerné Antal Mónika három éve vezeti a könyvtárat Fotó: könyvtár

– Nagyon meglepődtem, amikor tájékoztattak arról, hogy megkapom ezt az elismerést, nem számítottam rá. Immár 27. éve vagyok könyvtáros, bár erre a pályára anno nem készültem tudatosan. Amikor szakmai vezető lettem, többek között azt tűztem ki célul, hogy a könyvtárral kapcsolatos negatív sztereotípiákat ledöntsem. Kollégáimmal arra törekszünk, hogy a könyvtár egy közösségi tér legyen, ahova jó betérni, jó rendezvények vannak, ahol a látogatók szeretnek lenni és olyan programokat szervezünk, melyek az olvasást, a könyveket népszerűsítik. Kinevezésem után szerettük volna magunkat minél szélesebb körben megismertetni, csatlakoztunk például a Jerusalema táncos kihíváshoz, a költészet napján közösen szavaltunk a Fő téren, a Pápai Médiacentrum segítségével a pápaiakkal közösen jelenítettük meg Petőfi Sándor A borozó című művét, de említhetném a Harry Potter-családi délelőttöket, a magyar népmese napját vagy az író-olvasó találkozókat. Igyekszünk minél olvasóbarátabbak lenni, folytatjuk a könyvtár tereinek átalakítását, próbálunk fejlődni, megújulni, annak érdekében, hogy a város egy dinamikus kulturális központja legyünk – mondta a kitüntetett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában