Kormány

2024.05.02. 09:39

A migrációs válság a magyar EU-elnökség prioritásai közé fog tartozni

Az európai emberek mindennapjait súlyosan terhelő, komoly veszélyt, komoly szociális, társadalmi változásokat elindító jelenségről van szó, ezért a migrációs válság a magyar EU-elnökség prioritásai közé fog tartozni – hangsúlyozta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egy tévéinterjúban.

MW

Rendőrök figyelik, ahogy migránsok összeszedik holmijukat az egyik párizsi migránstábor, a Saint Gervais-templom és a városháza közötti felszámolásakor, 2024. április 30-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Michel Euler

Július elsején veszi át Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.   

Bakondi György ennek kapcsán az M1 csatorna Ma reggel című műsorának csütörtöki adásában elmondta: 

kiemelkedő jelentősége lesz a migrációnak, „hiszen az európai emberek mindennapjait súlyosan terhelő, komoly veszélyt, komoly szociális, társadalmi változásokat elindító jelenségről van szó”. 

Hozzátette: ha rangsorolni kell, akkor a legfontosabb kérdés nyilván a háború, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezt megelőzzék, „és igyekezzünk olyan politikusokat megválasztani az Európai Unióba a június 9-i választáson, akik a béke mellett fognak tevékenykedni, és meg kívánják oltalmazni az európai emberek életét és biztonságát”.   

Az uniós tagállamok belügyminiszterei hétfőn tartottak informális találkozót, hogy megvitassák azokat a lépéseket, amelyek lehetővé teszik az új migrációs és menekültügyi paktum végrehajtását.   

Bakondi György optimistának nevezte Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos azon kijelentését, hogy ez jó rendszer lesz, mint mondta, nem tudja, milyen ténybeli alapokon nyugszik ez a megközelítés.   

Kifejtette: az unió két feladatra csoportosított komoly pénzügyi forrásokat, egyrészt, hogy ellenőrizzék a tagállamokat, másrészt, hogy a választásokat megelőzően „propagálják a reményt”, hogy eddig voltak hibák, de most már kijavítják ezeket.   

A főtanácsadó szerint két fontos magyar tapasztalatot nem vettek figyelembe: nem szabad jogellenesen érkezőket beengedni az Európai Unió területére, valamint a menekültjog iránti kérelmüket az EU határán kívül kell, hogy benyújtsák.  

Ez az a két tényező, amely a távoltartást, a jogellenesség megakadályozását biztosítja, a migrációs paktum lépései nem ebbe az irányba mutatnak – szögezte le.   

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön a főtanácsadót szintén az új migrációs és menekültügyi paktumról kérdezték.   

Bakondi György szerint az unió illetékes vezetői a kvóták szerinti elosztástól várnak eredményt.   

Magyarországon nincsenek illegális bevándorlók, „úgy gondolják, hogy az lenne az igazságos, hogy itt is legyenek, vagy ha továbbra is makacskodunk, és nem akarjuk őket befogadni, akkor fizessünk” 

– fogalmazott.   

Kitért az interjúban arra is, hogy azok a menekültek, akik védelmet kaptak, és már legálisan tartózkodnak egy országban, szavazhatnak az önkormányzati választáson, az állampolgársággal rendelkezők pedig szavazhatnak az országgyűlési választásokon is.   

Bakondi György kifejtette, nyilván nem lehet eldönteni, kikre szavaznának, de az biztos, hogy muszlim hívők tömege nemzeti, keresztény, konzervatív pártra nem fog szavazni. Mint mondta, tavaly az EU-ban egymillióan nyújtottak be menekültkérelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában