Ajka

2011.02.25. 08:30

Aki Ajkán a művészet virágainak magvait ültette

Kovátsné Nagy Emerencia festőművész-tanár (1921-1978) február 26.-án lenne 90 éves. Ő volt az, aki Ajkán a képzőművészet alapjait lerakta.

Sipos Ottó Tibor

Kovátsné Nagy Emerencia festőművész 1921. február 26.-án született Borszörcsökön. Tanítói képesítését Székesfehérváron, rajztanárit a budapesti Képzőművészeti Főiskolán szerezte 1944-ben. 1947-ben férjével, Kováts Béla rajztanár-festőművésszel Kőszegre költözött, ahol 1951-ig - Ajkára költözésükig - tanított. Ajkán művészi munkássága mellett az Erőmű Képzőművészeti Körét vezette. Tagja lett a Veszprém megyei Képzőművészek Munkacsoportjának, a Győri Művésztelepnek, a Művészeti Alapnak és a Magyar Képzőművészek Szövetségének. 1971-től rendszeresen részt vett egyéni és közös kiállításokon (Ajka, Budapest, Győr, Veszprém, Makó stb.)

Az egyik fiúk, Kováts Gábor, aki fiatalon távozott közülünk, követte szülei példáját, festő, ötvösművész lett. Az ő akvarelljein is érezhetők édesanyja pillantásai, művészetének sajátos színvilága és édesapja ecsetvonásaiból tanult dinamikája.

Kovátsné Nagy Emerencia meleg, lágy, selymes tónusú képei elevenen hatnak. Tanítványai, pályatársai szívesen emlékeznek vissza arra a törékeny asszonyra, aki művészetének "virágmagvait" a városban oly hatékonyan hintette szét, hogy az azokból sarjadó "virágok" a mai napig pompáznak az egykori tanítványok vásznain. 1978. augusztus 13.-án halt meg. 1999-től Ajka Város (posztomusz) Díszpolgára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!