Ajka

2012.09.19. 14:36

Egyedülálló képességfejlesztés az ajkai óvodában

Ajka - Az Ajkai Városi Óvoda rendhagyó nevelési értekezletén a gyermekek gondolkodási képességeinek fejlesztése került előtérbe.

Tóth B. Zsuzsa

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi docense, dr. Józsa Krisztián és az Ajkai Városi Óvoda vezetője, Ráczné Németh Csilla közötti együttműködés eredményeképpen az óvoda egy országosan egyedülálló programba kapcsolódott be a gyermekek gondolkodási képességeinek fejlesztése céljából. Az óvodavezető hangsúlyozta, hogy az intézményből az iskolába lépés fontos és meghatározó időszak a gyermekek és szüleik számára is.

Az iskolakezdés sok és sokféle változást hoz a gyermekek életében, nagymértékben meghatározza, hogy a gyermekek a későbbiekben milyen eredményeket érnek el. Az iskolába lépés sikerességét nagyban befolyásolja, hogy hol tart a gyermek azoknak a készségeknek az elsajátításában, amelyek az iskolai tanulás megkezdéséhez szükségesek. Birtokolja-e az anyanyelvét oly mértékben, ami az iskolai tanuláshoz szükséges, van-e elemi számfogalma, megvannak-e már az írástanulás megkezdéséhez elengedhetetlen finommotorikai feltételei és mennyire fejlettek a gondolkodási képességei.

A Szegedi Tudományegyetemen évtizedek óta folynak kutatások azzal a céllal, hogy készségfejlesztő programokat dolgozzanak ki, melyek segítségével hatékonyan tudják fejleszteni az óvónők a gyermekek értelmi készségeit. Ilyen fejlesztőprogram kidolgozásába és kipróbálásába kapcsolódott be az ajkai óvoda idén nyáron.

A program bevezetéséről és a korábbi eredményekről tartott előadást Józsa Krisztián, a kutatás vezetője. A fejlesztőprogram elemi gondolkodási, rendszerező és kombinatív képesség játékos fejlesztését tűzi ki célul.

A fejlesztés módszereiről Zentai Gabriella, a kutatócsoport tagja beszélt. Mint elhangzott, a fejlesztés játékosan, kötetlenül, a gyermekek fejlettségi szintjének ismeretében zajlik. A napi gyakorlatban az óvónők irányításával a gyermekek olyan játékokat játszanak, melyek fejlesztik gondolkodásukat.

A gyermekek gondolkodási képességének fejlettségét ősszel és tavasszal felmérik az óvónők, a mérési eredmények alapján derül ki, hogy mennyire volt eredményes a fejlesztőprogram. A játékok gyűjteménye egy könyvsorozat részeként fog megjelenni, hogy az óvónők az ország bármely részén alkalmazni tudják az Ajkán kipróbált programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!