Ajka

2012.09.14. 07:43

Hatékonyabb óvoda

Ajka - Átadták az energetikai felújításon átesett Hétszínvirág Óvoda épületét.

Tóth B. Zsuzsa

Az avatási ünnepségen a gyerekek műsorát követően dr. Horváth József alpolgármester szólt a beruházásról. Mint mondta, a város önkormányzata odafigyel a gyerekekre, hiszen rövid időn belül ez a második épület, amit részükre felújítottak.
 
- Törekszünk arra, hogy az intézményekben foglalkoztatott gyerekek és pedagógusok minél jobb körülmények között dolgozzanak. Ez a bölcsődére is igaz, hiszen az elmúlt négy évben kétszer bővítettük, a közel ezerfős óvodánkban pedig minden ajkai gyermeket fogadni tudunk. Pár évvel ezelőtt az önkormányzatunk elhatározta, hogy ciklusonként két iskolát és két óvodát felújítunk. 2006-ban a Vízikék óvoda medencéje, vízforgatója és gépháza újult meg, így ma már olyan lehetőség áll az óvodáskorúak rendelkezésére, hogy minden gyermek megtanulhat úszni. A padragkúti óvoda külső homlokzatfestése és a tetőszerkezetének felújítása is megtörtént. Mindezek, ezzel a gyönyörű épülettel együtt az elmúlt kormányzati ciklus pályázatainak segítségével készültek - mondta az alpolgármester.

Hozzátette, hogy a Hétszínvirág óvoda felújítása a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósult meg a Hatékony energiafelhasználás az ajkai közoktatási intézményekben című pályázattal. Az 53 millió forintos beruházásban elvégezték a homlokzatok utólagos hőszigetelését, a külső fali nyílászárók cseréjét, a fűtési hálózat és a hőleadók korszerűsítését az üzemeltetési költségek mérséklése érdekében. A pályázat  megvalósításával a karbantartási költségek is csökkennek, növekszik az épületbiztonság, az egészségügyi és higiéniás feltételek javulnak. Az itt dolgozó emberek és az óvodások részére jobb munka- és életkörülményeket tudnak biztosítani.

Ráczné Németh Csilla intézményvezető úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy megteremtették a feltételeit annak, hogy az óvoda a 21. század elvárásainak megfelelő épületben folytassa a gyermekek nevelését.

- Összeköt minket a társadalmi felelősségvállalás, a környezettudatosság és energiatakarékosság fontosságának szem előtt tartása. A környezetvédelmet a lehető legjobb a nevelési-oktatási intézményeknél kezdeni, ahol a felnövekvő nemzedéket és rajtuk keresztül a családok szemléletét is formáljuk. A középületek fejlesztése, felújítása évtizedekre szóló döntés, a falak utólagos szigetelése, a nyílászárócsere, a fűtéskorszerűsítés hosszú távon térül majd meg  - mondta az intézményvezető.

 


Példaértékű munka volt

Az óvodavezető elmondta, hogy a szakmai munka innovációja is folyik az intézményben. Szólt az óvoda jó gyakorlatairól, a kompetencia alapú program alkalmazásáról, az idegen nyelvvel ismerkedést segítő pályázat benyújtásáról, az óvoda nemzetközi partnerségéről, a tehetséggondozásról. Hangsúlyozta, hogy az óvoda dolgozói, de a szülők is kivették részüket a munkálatokból. Az elismerés  jeléül számukra Schwartz Béla polgármester adott át emléklapokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!