Ajka

2013.01.09. 13:40

Fenyőszajkó az Alpokból

Egy vérbeli madarász az év első napjait madarászással kezdi.

ifj. Vasuta Gábor

Nejemmel már szilveszter éjszakáján tanakodtunk, hogy hova induljunk el madarászni. A döntés nagyon egyszerű volt mikor meghallottuk, hogy több fenyőszajkó (Nucifraga caryocatactes) mozog Kőszeg határában.

A Királyvölgy meseszép látványt nyújt nyaralóival, házaival és gyümölcsöskertjeivel. Már korán reggel megérkeztünk, felbaktattunk a Szulejmán-kilátóhoz, ahonnan pazar panoráma nyílik. Nagy ködben autóztunk, de itt szép napsütés fogadott minket. Meseszépek a sudár örökzöldek a völgyalján, még szebbek, ha fenyőszajkó csücsül a rajtuk. Innen fentről, több madarat láttunk a fák tetején és átrepülve a völgy felett is.

 

Nagy eseménynek számít az idei esztendő fenyőszajkó inváziója (Fotó: Ifj. Vasuta Gábor)

A fenyőszajkó igazi inváziós madár, nem minden esztendőben jelenik meg hazánkban, így a madarászszívet nagyon megdobogtatja jelenléte. Korábban mogyorósszajkónak is hívták, mert egyik kedvenc tápláléka a mogyoró.  Századunkban a legnagyobb inváziója 1911-ben volt a fenyőszajkónak. További nagyobb beözönlései hazánk területére az 1946-1947-es télen valamint az 1954-1955-ös télen volt tapasztalható, azonban utóbbiak meg sem közelítették az 1911 évit. A fenti évszámok tükrében nagy eseménynek számít az idei esztendő fenyőszajkó inváziója! Két alfaja fordult elő korábban hazánkban, a vékonyabb csőrű Szibériában élő valamint a vaskosabb csőrű alfaj amely a Kárpátokban, Alpokban továbbá a Dinári-hegységeben honos.


A két alfajt a természetben elkülöníteni igen nehéz, hiszen nincs viszonyítási alap a csőr vastagságát illetően. Korábban csak a lelőtt példányok szolgáltattak tanúbizonyságot erről, ám szerencsére napjainkra védett faj!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!