Ajka

2013.05.09. 09:33

Lendván jártak a városlődi iskolások

Városlőd - A településen egykor iskolába járt Zala György szobrászművész iránti tiszteletből látogattak az iskola mai tanulói Lendvára, a szobrász szülővárosába.

Tóth B. Zsuzsa

Az országos, majd európai hírnevet szerzett, lendvai születésű Zala György szobrászművész 1864 és 1870 között - még Mayer néven - Városlődön tanulta a betűvetést és az olvasást. Ez a történelmi kapocs volt az apropója annak, hogy a városlődi iskola hetedik osztályosai a Bethlen Gábor Alapkezelő „Határtalanul” pályázati program-támogatásának segítségével kétnapos kiránduláson vehettek részt Lendván.

A tanulók a várbeli kiállítások és a Makovecz Imre által tervezett kultúrközpont megtekintése után a muravidéki magyarság találkozóhelyén, a Bánffy Központban tekinthették meg a helyi és környékbeli iskolások Zala György szobrairól mintázott kisplasztikáinak és festményeinek kiállítását. Ezután Lendva főterén, a művészről elnevezett téren, Zala György szobra előtt, közös megemlékezéssel folytatódott a szobrász méltatása.

Nagy örömükre a kis városlődi csoport a lendvai magyarokkal együtt koszorúzhatott, és a muravidéki közösség elnöke, Halász Albert Lendva nevében külön ajándékkal köszöntötte őket. A tanulók útja másnap a közeli dobronaki energiaparkba vezetett, ahol megtapasztalhatták a csodatévő Szent Vid-forrás ízét, majd az Őrség legszebb vidékén keresztül tértek haza, Városlődre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!