Ajka

2013.11.20. 20:47

Pergetőverseny a víztározón

A Közép-Dunántúl ismert horgásztaván, az Ajka melletti 26 hektárnyi területeű lőrintei víztározón, november 9-én, harminc csapat mérte össze tudását és ügyességét, hogy eldöntsék, a nap folyamán melyik tudja legeredményesebben horogra csalizni a ragadozó halakat.

Sipos Ottó Tibor

A Lőrintei tavi Horgászegyesület harminc csapat részvételével itt rendezte meg az évek folyamán nemzetközivé vált VI. Országos Lőrintei Pergető Versenyt. A nevezett versenyzők legtöbbje visszatérő vendég (közöttük hat horvát csapat is), akik a délelőtt-délutános versenyen horogra csalizták a süllőket, csukákat. A kiváló vízminőséget igazolja, hogy a változatos halfauna mellett sok kagyló és folyami rák is él a tóban. A folyamatos telepítések eredményeként a ragadozó halak közül süllő és csuka bőven van a tóban, ezért kiváló pergető terepnek számít. Sűrűn csapódtak, cuppantak, csobbantak a vízbe a wobblerek, körforgók, gumihalak és más alkalmatosságok. Hajítás, orsózás egyenletesen, szép lassan, majd bevágás, orsózás, fárasztás, orsózás, jöhetett a kiérdemelt zsákmány kiemelése s a mérlegelés.

Váradi Ferenc Pécsről érkezett a versenyre. Büszkén emeli magasba ragadozóját (Fotó: Sipos Ottó Tibor)

 

Ahhoz, hogy halat fogjon az ember, a türelem és kitartáson kívül számos ismeretre is szert kell tenni. Tudni kell, hogy melyik halfajta hol él, mivel táplálkozik, ha ragadozó a célhal, akkor mikor vadászik, miként kapja el az áldozatát, mert a ragadozó halat is, akár egy vadat az erdőben, be kell tudni cserkészni – tudtuk meg versenyzés közben a bennfentesektől. Míg a versenyzők a halakkal küzdöttek a partról és a csónakokból, addig a vendéglátók az üst mellett serénykedtek. Jól esett mindenkinek a meleg étel, mert az időjárás nem fogadta igazán kegyeibe a résztvevőket.

Pergetés a vízen és vízparton (Fotó: Sipos Ottó Tibor)

 

- Azért hó mégsem esett - nyugtathatták egymást a versenyzők, akik egy kellemes, és fogásokban gazdag, eredményes napot töltöttek a szabadban.

A mérlegelési lapok adatait összesítve az is kiderült, hogy ezen a napon legmohóbbak a csukák voltak, bár egy harcsát és néhány süllőt is fogtak a versenyzők. Százhetvenhárom darab, összesen kettőszáznegyvenöt kiló ragadozó hal került horogra. A legnagyobbat, egy 4,6 kilogrammos csukát Ács Szabina budapesti versenyző fogta ki. Csapatversenyben horvát szomszédaink remekeltek. A győzelmet tizenkilenc kifogott hallal a Mikolaj-Kiralj horvát páros szerezte meg. A második a Tóth-Kovács hazai, a harmadik a Toth-Suric horvát páros lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!