Ajka

2014.10.11. 13:25

Ajkán átadták a megújult Városi Múzeumot

Ajka - Az „Ajka, Megújuló múzeum” című pályázat keretében megújult az Ajka Városi Múzeum és Fotógaléria. Modern technikai eszközökkel felszerelt iskolabarát múzeumot kapott a város.

Sipos Ottó Tibor

Október tizedikén, pénteken koradélután szépszámú közönség jelenlétében került sor az Ajkai Városi Múzeum és Fotógalériát megnyitó átadás-átvételi záró rendezvényre. A város nevében örömmel köszöntötték dr. Perényi Ágotát, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatóját és munkatársait, a kivitelezőket, közreműködőket, a megjelent vendégeket.

 

Az egykori Lakos-ház 1989 óta működik múzeumként a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ intézményi keretében. Múzeummá alakítása óta kisebb bővítés történt az épületen, jelentősen nem változott, várostörténeti része elavult, látványában már kevésbé volt vonzó a látogatók számára. A korszerűsítési munka 2013. szeptember 1-jével megkezdődött, napjainkig sikeresen befejeződött.  A felújítás révén modernizálódott a múzeum. Megújult a városfejlődést bemutató rész, az időszaki kiállításoknak helyet adó Borsos Miklós terem, valamint az előtér. A múzeum a digitális eszközökkel és a kiállítás variálhatósága révén magasabb minőségű és sokrétűbb szolgáltatást képes nyújtani. Az intézmény alkalmassá vált nagyobb, akár harmincöt fős létszámú óvodai, iskolai- és más látogatócsoportok befogadására, múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására. A modern technikai eszközök beszerzésével iskolabarát múzeum jött létre. Ajka Város Önkormányzata az Integrált Városfejlesztési Stratégiájában célul tűzte ki a közszolgáltatások színvonalának növelését, a helyi lakosok közötti összetartozás érzésének, a városhoz való kötődésnek erősítését. A berendezések kialakításánál nagy hangsúlyt kapott az energiatakarékosság. Korszerű, minőségi, tartós elemekből álló múzeumi terek alakultak ki, melyek az óvodai, iskolai, valamint az intézményt látogatók számára esztétikus körülmények között, új, gazdag ismereteket képes nyújtani.  A helytörténeti gyűjtemény alapjaiban újult, anyagának prezentálásában nagy segítséget nyújtottak az ajkai cégek, valamint a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai - fejezte be megnyitó beszédét dr. Horváth József, a város alpolgármestere.

Kákonyi Anna történész muzeológus ismertette a helytörténeti kiállítás koncepcióját. Külön kérte a város, hogy ez a rész foglalja magába Ajka történetét napjainkig.  Elismerését fejezte ki a város önkormányzatának, a múzeum dolgozóinak, hogy megvalósították sok-sok lelkes közreműködő segítségével ezt a nagy bonyolultsági fokú projektet. Az ajkaiak újra felfedezhetik a kiállítás anyagán keresztül városukat. A történész köszönetet mondott a közreműködők, segítők népes táborának, kivitelezőknek, társmúzeumoknak, helytörténészeknek, egyháznak, civil egyesületeknek, kluboknak, cégeknek, vállalkozásoknak, mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak az Ajka, Megújuló múzeum projekt keretében a múzeum korszerűsítéséhez.

Dohár Szonja muzeológus a Borsos-terem megújulásáról szólt, többek között arról is beszélt, hogy a gyűjtemény anyaga 1989-ben került a múzeumba. Ekkor még élt Borsos Miklós. A neves szobrász személyesen adományozta a múzeum számára, amit a mester halála után felesége kiegészített abban a reményben, hogy a teremben látható alkotások a kiállítást látogató közönséget gyönyörködtetni fogják.

Huszonöt éves Csipkerózsika álmából keltettük fel a múzeumot, igyekeztünk bepótolni az elmúlt negyed évszázadot. Ajka iparra épült város, állandó változásban, fejlődésben van, ez a koncepció vezérelte a múzeum kialakítását. A létesítményben legyen sok öröme a város lakosságának s az ide betérő vendégeknek! – mondta köszönetnyilvánítások közepette Angermayer Judit, a múzeum igazgatója. Ezután dr. Horváth József alpolgármesterrel átvágták a nemzetiszínű szalagot, ezzel szabaddá vált az út a múzeumlátogató közönség előtt a megszépült, korszerűsödött, az ajkaiak számára nagyon fontos intézménybe, hogy kulturált, magas színvonalú technikai feltételek mellett tudást, új ismereteket szerezve élettel töltsék meg a közösségi tereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!