Ajka

2015.04.02. 19:21

Böjti szélben, húsvétra készülnek Ajkán

Ajka - A Városi Múzeumban április elsején Húsvétra készülve címmel Angermayer Judit múzeumvezető tartott előadással egybekötött kézműves foglalkozást.

Civil Tudósítónktól

A nyuszit váró délutánon az előadás résztvevői ünnepi asztalt díszítő, csuhéból készített figurákat, kellékeket, apró ajándékokat készítettek, környezet- és emberbarát tojásfestési módokkal, ősi praktikákkal ismerkedhettek.  A múzeum igazgatója a foglalkozás keretében beszélt a nagyhét egyes napjainak vallástörténeti eseményeiről, mesélt a húsvéti ünnepekhez kötődő népszokásokról, hagyományokról.

Angermayer Judit, a múzeum vezetője (középen) csuhéból készíthető húsvéti ajándékok készítésének fortélyait mutatja be a résztvevőknek. Fotó: Sipos Ottó Tibor

Április elsejével a Szelek havába léptünk, ez Szent György hava is, másként Tavaszhó, ami nevéhez méltóan viharos széllel érkezett. Reménykedjünk azért, hogy Szent György napján nem havazik, viruló zöld lesz a határ, így a pásztorok annak évszázados rendje szerint kihajthatják a legelőkre a jószágokat. Húsvét vasárnap a feltámadás ünnepe, a remény, az újjászületés napja, hétfő a locsolkodásé, a vigalomé. Ideje felkészülni, gyakorolni a versikéket, mondókákat:

/„Ákom, bákom, berkenye, / Szagos Húsvét reggele, / Leöntjük a virágot,/ Visszük már a kalácsot."/ - hallhatták többek között ezeket a rímes sorokat a résztvevők ezen a tanulságokban, ismeretek szerzésében gazdag, családias hangulatú böjti szeles délutánon.

Bolla Emike, nyuszi hagyományőrző növendék a nagymamájával érkezett, ő is tudja, hogy ajándék jár a locsolóknak. Fotó: Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!