Ajka

2016.01.27. 18:14

Fidesz-sajtótájékoztató Ajkán: Fenyvesi Zoltán a bérnövekedésről, bürokrácia- és adócsökkentésről

Ajka – Bérnövekedésről, bürokrácia- és adócsökkentésről, valamint otthontámogatásról tartott sajtótájékoztatót kedden Fenyvesi Zoltán, a Fidesz–KDNP valásztókerületi elnöke. Hangsúlyozta, hogy az intézkedések a magyar családok mindennapi életét teszik könnyebbé.

Penk Tímea

Fenyvesi Zoltán az adócsökkentés évének nevezte az ideit. A személyi jövedelemadó január 1-jétől 15 százalékra, az új ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, hasonlóan a házi sertéshús áfájának csökkenéséhez. A kétgyermekes családok adókedvezménye gyermekenként tízezerről tizenkétezer-ötszáz forintra nőtt, majd 2019-ig fokozatosan a duplájára emelkedik.

Az otthonteremtéshez nagy segítséget nyújt a csok kiszélesedése. A három- vagy többgyermekesek tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, és plusz tízmillió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt is igényelhetnek, amelynek kamata legfeljebb háromszázalékos. A használt lakások vásárlása vagy bővítése esetén járó csok tíz százalékkal emelkedik. A támogatási rendszer egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik, nem lesz szükség energiahatékonysági tanúsítványra.

A bürokráciacsökkentés célja, hogy egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban lehessen ügyeket intézni. Ezt szolgálja a kormányablakok létrehozása és számos igazolvány ingyenes kiváltása, köztük az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása is. Nem lesz szükség építési engedélyezésre a háromszáz négyzetméter alatti lakóházak esetén.

Fenyvesi Zoltán végül a bérnövekedés lehetőségeit ismertette, amelynek egyik lényeges eleme, hogy 111 ezer forintra nő a minimálbér, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forintra növekszik. A közszférában is nőnek a fizetések. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére a 2015 nyarán történt harmincszázalékos béremelést követően további öt százalékkal emelkedett januártól. A felsőoktatásban oktatók bére tizenöt százalékkal növekszik, és folytatódik a pedagógusok béremelési programja is. Kiemelt figyelmet kapnak az egészségügyben dolgozók is: januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek. A szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a háziorvosok tavaly havi 130 ezer forinttal növelt támogatása pedig idén is megmarad. Mindezek mellett a kormány 2016-ban megkezdi az új közszolgálati életpályamodell bevezetését, ez elsőként a járási hivatalok dolgozóit érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!