Ajka

2016.12.14. 11:21

Bizottság a lakókért

Címkék#Ajka#Fidesz

Ajka - Környezetvédelmi bizottság felállítását szorgalmazza a légszennyezési problémák megoldása érdekében a helyi Fidesz-KDNP frakció.

Penk Tímea

Ravasz Tibor frakcióvezető elmondta, hogy a város levegőjét nemcsak a távfűtését biztosító biomassza erőmű szennyezi, hanem az egyéb ipari tevékenységet végző nagyvállalatok és a lakosság egyedi fűtési megoldásainak károsanyag-kibocsátása is. A településen élő emberek érdekében vissza kell állítani a környezetvédelmi és egészségügyi bizottságot, mert a problémát csak egy szakmai, önkormányzati társaság létrehozásával és az általa kidolgozott környezetvédelmi koncepcióval lehet kezelni.

Ravasz Tibor frakcióvezető Fotó: Penk Tímea

- El kell készíteni Ajka környezetszennyezési térképét, és egy új, a környezet és a lakosság egészségét ténylegesen szem előtt tartó szakbizottság felügyelete mellett hosszú távú megoldásokat kell kidolgozni a város közepén működő buszpályaudvar, az erőmű hamukibocsátása, valamint egyéb ipari és lakossági környezetszennyező tevékenységek drasztikus csökkentésére, megszüntetésére - hangsúlyozta Ravasz Tibor. Hivatkozott V. Németh Zsoltra, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárára, aki szerint az ipari tevékenység légszennyező hatása jelentős mértékben csökkent az elmúlt harminc évben, viszont kimagaslóan megnőtt a lakossági fűtés, a gépkocsik és a buszok kipufogó gáza, valamint az illegális lakossági hulladékégetés mértéke.

- Ajkán az erőmű kén-dioxid kibocsátási értéke 99 százalékkal csökkent, a nitrogén-dioxid 84,41 százalékkal, a szálló por 99,87 százalékkal mérséklődött 1984-hez képest, bár ettől még a hamu sajnos hullik - fogalmazott Ravasz Tibor. Szerinte sokan nem tudják, hogy például a festett fa ablakkeretek, a ragasztókkal átitatott forgácslapok vagy a műanyag tasakok, zacskók tele vannak szennyező, akár rákkeltő anyagokkal is, amelyek elégetésekor a néhány méter magas lakossági kéményekből azonnal a szervezetünkbe jutnak a mérgek. Ezek orvoslására indult a Fűts okosan! elnevezésű kormányzati program.

- Joggal borzolja a kedélyeket, hogy az ajkai hőerőmű kéményeiből időnként fekete színű hamu hull a település lakóira. Az esetek szakszerű kivizsgálása az erre alkalmas bizottság hiányában elmaradt - hangsúlyozta Ravasz Tibor, majd ismertette a városvezetés és az erőmű közötti perlekedést. A frakcióvezető bízik abban, hogy mielőbb felállhat egy együttműködésre képes környezetvédelmi és egészségügyi bizottság, amelyben a nagy ipari cégek képviselői is helyet kaphatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!