Ajka

2017.01.15. 08:46

A bányaszerencsétlenség emlékére

Ajka - Az 55 áldozatot követelő szerencsétlenség, az ajkai szénbányászat legnagyobb tragédiája évfordulójára emlékeztek a városban tevékenykedő bányász hagyományőrző csoportok szombaton a parkerdőben a Bányászati Múzeumban.

Tisler Anna

A szerencsétlenség 1909. január 14-én történt, amikor a jegyzőkönyvek tanúsága szerint a szellőztetőgép olajozás közben kigyulladt. A veszélyre időben figyelmeztették az embereket, de a kiszállás lassan ment. Miután mindenki látta, hogy a vártnál nagyobb a baj, pánik tört ki, sokan a füstben nem találták a lehetséges menekülő utat, így a mélyben rekedve életüket vesztették.

A tragédiára Gerencsér Hilda önkormányzati képviselő, a Csingervölgyért Egyesület elnöke emlékezett.

Gerencsér Hilda emlékezett a tragédiára Fotó: Tisler Anna

- Január 14-én hajnalban 259 dolgozó szállt a mélybe. Azon a napon a sors kemény próbatétel elé állította őket.  Emlékezzünk az áldozatokra, azokra a bányászokra és vezetőkre, akik saját testi épségükkel sem törődve indultak a bajba jutottak mentésére, az özvegyekre, akik a családfenntartót veszítették el, és az árvákra, akiknek apa nélkül kellett felnőniük.

A bányászcsaládok tartóoszlopa az apa volt, az ő munkája biztosította a megélhetésüket. Az özvegyek a bányától kapott segélyek mellett az egykori munkatársak szolidaritására számíthattak.

A bányásztársadalom a föld alatti munkavégzés  veszélyei miatt összetartó volt.

A megemlékezésen részt vett a Bányász Hagyományápoló Klub, a Bányász Szakszervezet, a Csingervölgyért Egyesület, a Bódéért Hagyományőrző Egyesület, a Nosztalgia nyugdíjas klub, valamint Dorner László önkormányzati képviselő. Baranyai Ferenc, a Csingervölgyért Egyesület tagja egy Petőfi verset mondott, majd az emléktáblát Beitl János és Baranyai Ferenc koszorúzta meg, Dorner László virágot helyezett el. A rendezvényen a Borostyán férfikar működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!