Állatvilág

2008.08.02. 01:31

<u>Törzskönyv: A perzsa macska</u>

Körülbelül 500 esztendeje ismerik a hosszú szőrű macskákat, eredetük azonban homályba vész. Eredetileg két típusuk létezett: a Perzsiában (ma Irán) kialakult perzsa macska és a Törökországból származó angóra.

Deák Dóra

Napjainkban Európában általában perzsa, Amerikában hosszú szőrű macskának hívják őket. Nem minden hosszú szőrű macska perzsa! 

Sajátos fej- és testfelépítés jellemzi a perzsákat: masszív, gömbölyű fej, nagy és kerek szem, kis, lekerekített fül, rövid, széles, tompa orr, vastag szőrzet, hosszú, finom tapintású szálakkal, rövid, zömök test. 

Kurta lába és tömött, dús farka van. Pazar megjelenésű cicák, jelenleg mintegy 30 színváltozatuk létezik. (Léteznek kék, cirmos és teknőctarka példányok is.) 

A szőrszálaik végén sötét mintázatot viselő, úgynevezett spriccelt egyedeket csincsillának nevezik. Ez a változat a többi perzsáénál hosszabb orral rendelkezik.

Mivel szőrzetük az önálló ápoláshoz túlságosan hosszú és sűrű, a perzsák rendszeres gondozást igényelnek. Bundájukat naponta át kell fésülni vagy kefélni, emellett pedig időnként fürdetésre is szükségük van. Néha a szemüket is ellenőrizni kell, mivel egyes példányoknál gondot okozhat a tisztán tartása.

A perzsa macska nyugodt természetű, visszahúzódó, önállóságra törekvő állat.


Csatlakozzon közösségi portálunk, az   klubjához, s mesélje el Ön is érdekes történeteit, töltsön fel fotót kedvencéről, s vitassa meg a gondokat más állatbarátokkal.

Kedvencek a ház körül rovatunkba beérkezett fotókból készült képgaléria megtekintéséhez kattintson IDE.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!