Állatvilág

2013.04.05. 17:12

Még a gólya is fázik

A Balaton-parton és a Tihanyi-félszigeten autózva a napokban sok elhullott énekesmadarat találtunk. Éppen most vonulnak, illetve érkeznek vissza a nálunk is költő énekes rigók.

ifj. Vasuta Gábor

A legtöbben közülük pusztulnak el, de vörösbegyek és barátposzáták is áldozatul esnek. Szokatlanul sok hó hullott ezen a tavaszon, így a kertekben az etetőnél olyan madárfajok jelentek meg, amelyek eddig még soha, például  barátposzáta és seregély. Köszönve  az emberi gondoskodásnak, talán ők átvészelték a zord napokat. A kertünkbe kitett élelem körül annyi idén az énekes rigó, léprigó, seregély és barátposzáta, hogy ehhez hasonlót harminc év távlatából sem láttam.

 



A poszáták általában kerülik az embert, de most félelmüket leküzdve egészen közel jönnek a táplálékért. A sasok megkezdték a kotlást, amely ilyenkor természetes, azonban a hidegben, ha lerepülnek a fészekről, nagy a veszélye, hogy a magára hagyott tojások kihűlnek. Számos településre már március közepén megérkeztek a gólyák és a fészküket tatarozzák. A hó és a befagyott vizek miatt nem tudtak táplálékhoz jutni.  Tihanyban a Gödrösnél egy hideg napon, mikor végigautóztam, százasával repültek fel a parti kövek és a sétaút mentén a fekete- és  énekes  rigók, a hómentes helyeken gyűltek össze ilyen nagy számban.     

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!