Állatvilág

2015.02.05. 16:45

A fenyőpintyek nagy tömegben érkeznek

Címkék#fenyőpinty

Apácatorna – A falu határában, a lábon maradt napraforgótáblákon fenyőpintyek (Fringilla montifringilla) több ezres csapata táplálkozik. A több hektár terített asztal, a télen mágnesként vonzza az énekesmadarakat.

ifj. Vasuta Gábor

Szívmelengető látványt nyújt a szemlélőnek a tarka madársereglet, hiszen a csapathoz más egyéb pintyfélék is csoportosulnak, tengelicek, kenderikék, zöldikék és gyakran mezei verebet is megfigyelhetünk a tarka sokaságban. Megfigyeltem, hogy akkor csoportosulnak egy nagy csapatba mikor borús az égbolt, és mínuszokat jelez a hőmérő higanyszála. Talán ennek az lehet a legkézenfekvőbb magyarázata, hogy ilyenkor nagyobb szükség van a csapatszellemre, az összetartásra.

A fenyőpinty védett madár, melynek természetvédelmi értéke 25 ezer forint (Fotó: ifj. Vasuta Gábor)

A területet gyakran látogatják a ragadozó madarak, az északi tundrák felől érkező kis vagy régebbi nevén törpesólyom, a karvaly továbbá olyan ritkaságok is mint a vándorsólyom is többször megjelent a területen. Fontos tehát a csoportosulás, mert a ragadozó érkezésekor egyszerre repül fel a levegőbe a madársereglet, megfigyelhetően összetartva, így sokkal nehezebb a dolga az éles szemű sólymoknak. A táplálék felkutatásában is nagy szerepe van a csoportosulásnak, hiszen több szem többet lát.

A fenyőpintyek az északi skandináv államokban költenek, a nagyszámú beözönlésük a táplálék megszűnésével magyarázható. Érdemes a Somló körül nézelődni, minden évben láthatunk ilyen hatalmas énekesmadár csapatokat. A tarka kaleidoszkópként fel-felszálló madártömeg a ködös, dermedt téli táját bearanyozza. Nem kell más tenni, mint egy rejtett helyen megállni és csendesen szemlélődni. A fenyőpinty védett madár, melynek természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!