Állatvilág

2015.08.27. 15:20

Az éji mesterdalnok

Apácatorna - A nyári éjszakákon gyakran felcsendül a falusi csalitosokban, erdők szegélyében egy csodaszép madárének.

ifj. Vasuta Gábor

A fülemüle (Luscinia megarhyn-chos) csattogásától hangos az éjszaka. A hímek vonulásuk során még a telelőhelyen elkezdenek dalolni. Először ők érkeznek a költőterületre, majd pár nap múlva követik őket a tojók. A fészkelőhelyük erdők szegélye, nagyobb kertek, parkok, ártéri ligeterdők, öreg temetők.

Rejtett életmódja miatt ritkán kerül szem elé a fülemüle, a felvétel egy gyűrűzőtáborban készült
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A fészek helyét a tojó választja ki, amelyet egyedül épít, közben a hím énekelve kíséri. A fészek elkészítése átlagban öt napot vesz igénybe, amelyet a száraz lomb aljára, a talajra rak. Érdekesség, hogy a fészkén kotló madarat a száraz avar zörgése figyelmezteti az esetleges ragadozó, például macska közeledtére. A viszonylag mély fészek száraz levelekből épül, gyökerekkel, szőrrel béleli ki. A fülemüle évente csak egyszer költ, május elején már teljes a fészekalja. A talajon gyűjti táplálékát, amely csigákból, pókokból, férgekből és rovarokból áll.

Állománya számos nyugati országban nagyon megfogyatkozott. A legfőbb ok, hogy kivágják az utak menti bokrosokat. Védett faj, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

 

Címkék#fülemüle

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!