Állatvilág

2015.11.16. 15:40

Kenyeret ne adjunk!

Tilos a cinegéket kenyérbéllel etetni, vásároljunk inkább az énekesmadaraknak napraforgót.

Tóth B. Zsuzsa

A legjobb téli táplálékuk a száraz mag, például a dióbél. Hétvégi kirándulásokon a betakarított napraforgótáblákról is begyűjthetünk egy kis szotyolát, a cinkéknek vásárolhatunk vagy készíthetünk faggyús, magvas golyókat, a kert különböző pontjaira felerősíthetünk szalonnadarabokat. A fák ágaira, olyan helyre akasszuk, ahol macska nem érheti el a madarakat. A feketerigó és társai számára a reszelt sárgarépa, az alma, a főtt burgonya a legpraktikusabb eleség. Kaphatnak ők is magvakat, például kölest, muhart, fénymagot.

Aki ügyes, az barkácsolhat műanyag flakonból, fahasábból kis etetőt, odút, de ilyesmit már a benzinkutakon, barkács- vagy kertészeti áruházakban ugyancsak beszerezhetünk. A felnőttek számára is élmény a meleg szobából figyelni és meghatározni a kint csipegető madarakat. Lényeges azonban, hogy ha már elkezdtük etetni őket, ne hagyjuk abba a gondoskodást, mert odaszoknak és keresik az ennivalót. Egészen tavasz végéig folyamatosan gondoskodjunk róluk. A hideg, havas téli napokon, ha kell, naponta többször is töltsük fel az etetőt, ugyanis olyankor van a legnagyobb szükségük az életüket is jelentő táplálékra. Madáritatót szintén készíthetünk számukra, kis tálba tegyünk ki vizet erre a célra. Keresik az innivalót és szívesen fürdenek a madarak. Figyeljünk rá, hogy a víz ne fagyjon be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!