Állatvilág

2017.08.23. 16:10

Új fecskefaj jelent meg megyénkben

BALATONFÜRED 2017 nyarán új madárfaj, egy vörhenyesfecske-pár fészkelt Balatonfüreden. A fészekből három fióka repült ki július első hetében, ami azért is különleges, mert az egyik szülő a fiókanevelési időszakban valószínűleg elpusztult, így a fiatalok etetése a magára maradt madárra hárult.

Molnár Sándor

A vörhenyes fecske a füsti fecskénkre emlékeztető megjelenésű és viselkedésű madár. Repülő rovarokra vadászik, sárgolyókból álló fészkét sziklafalak, épületek esőtől védett párkányzata alá építi. Utóbbi könnyen elkülöníthető a hazai fajokétól, zárt, molnárfecskeszerű fészkének bejáratához ugyanis hosszú félcsövet tapaszt. Ázsiában, de Afrikában és Európában is költ - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Magyarországi költési adata eddig nem volt, és egyes kóborló példányok is nagyon ritkán kerültek elő hazánkból. A balatoni madarak első megfigyelési adata 2017. május ötödikéről, az Anna Grand Hotel közeléből származik.

Augusztus 22-én az egyik vörhenyes fecskét még sikerült megfigyelni Balatonfüreden, a fészkelőhely közelében
Fotó : Bajor Zoltán

Ezt követően a madarászok 36 alkalommal figyelték meg a fecskéket. A vörhenyesfecske-pár fészke a hotel mélygarázsának mennyezetére, a faj mediterrán élőhelyén klasszikusnak számító helyre épült. Külön meglepetés volt, hogy az idei fészek mellett egy korábbi, valószínűleg 2016-ban készült fészek is előkerült.A fiókák első megfigyelése 2017. július ötödikéről származik, ekkor négy repülő madarat: három fiatalt és egy felnőtt példányt láttak a madarászok. 2018-ban érdekes madártani esemény lesz annak a kiderítése, hogy a faj két évet követően visszatér-e a balatoni fészkelőhelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!