szökevény madár

2021.01.04. 16:00

Kanadai ludat észleltek a Balatonon

December közepén a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa, Szabó Gábor egy Észak-Amerikában őshonos kanadai ludat észlelt a Balatonon, Siófok-Sóstó közelében.

Napló-információ

Forrás: Szinai Péter/BfNPI

Mint arról Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a szervezet honlapján beszámolt, a madár szelíd, láthatóan emberhez szokott viselkedése elárulta, hogy nem egy faunisztikai ritkasággal állnak szemben a szakemberek, hanem egy szökevénnyel.

A fajnak sajnos jelentős – eredetileg szökevényekből, illetve vadászati célból betelepített példányokból kialakult – populációja van Északnyugat-Európában. A faj ott sem őshonos, hanem úgynevezett inváziós faj, jelenlétével az európai lúdfajokat hátrányosan befolyásolja. Mivel nagyobb testű, mint európai rokonai, kiszorítja fészkelőhelyeikről azokat, egyben jelentős táplálékkonkurensük, sőt bizonyos esetekben – például a nyári lúddal – szaporodni is képes, ezzel is veszélyeztetve a hazai fészkelő faj genetikai állományát. Jelenléte ezért európai fészkelő fajként természetvédelmi szempontból nem kívánatos.

Fotó: Szinai Péter/BfNPI

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a madarat befogta, és egy zárt és biztonságos, egyéb vízi szárnyasokat is bemutató helyen helyezte el, ahol – e rövid balatoni kirándulástól eltekintve – folytathatja nyugodt életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!