Szarvaskúton cincért csodáltunk

2023.08.08. 07:00

Ideje megismerni ízeltlábú és színesszirmú szomszédainkat

Szarvaskúton találkoztunk a szürke szárnyfedőt, bársonyosan fekete foltokat viselő bogárral, volt alkalmunk megfigyelni mozgását, tiszteletre méltó rágószervét, csápjait. Az entomológus tájékoztatásából kiderült, egy gyászcincért fotóztunk le, védett, röpképtelen rovarfaj egy példányát.

Rimányi Zita

Zirc-Szarvaskúton találkoztunk ezzel a gyászcincérrel, volt alkalmunk megfigyelni mozgását, tiszteletre méltó rágószervét, csápjait, szürke szárnyfedőit, bársonyosan fekete foltjait Fotó: Rimányi Zita

Fényképünket megnézve szögezhette le Kutasi Csaba entomológus, hogy gyászcincért láttunk, amelyre főként farakásokon akadhatunk rá. Zircen, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában a bükkösök rovarvilágát bemutató tárlóban szerepel, de a tölgyesekben is megtalálható. Lárvája különböző lombos fákban fejlődik, kezdetben a kéreg alatt rág, majd később a farészbe vonul és ott is bábozódik. Fejlődése legkevesebb két évig tart, az idős tölgyesek és bükkösök jellegzetes, röpképtelen rovarfaja. A kifejlett bogarak már április végén megjelennek és általában augusztusig, főként tuskókon, farakásokon láthatók. Hazánk hegységeiben többfelé megtalálható, a Dunántúl egyes területein – így a Bakonyban is – elterjedt és még helyenként gyakori, védett faj. A gyászcincér egyike a hazánkban is élő, az Európai Unió természetvédelmi irányelve alapján közösségi jelentőségű, úgynevezett Natura2000-es bogárfajainak. Ezek a fajok közösségi szempontból veszélyeztetettek, sérülékenyek, ritkák, megőrzésükért mindannyian felelősséggel tartozunk.

Fotó: Rimányi Zita

Az élet tisztelete, a fajok sokszínűségének megőrzése mindannyiunk érdeke, már csak azért is, hogy minél több állatot és növényt még sokáig megcsodálhassunk környezetünkben. Ideje megismerni ízeltlábú és színesszirmú szomszédainkat. Ezért, ha olvasóink egy-egy szép példányt lefotóztak, elküldhetik lapunknak a [email protected] e-mail-címre, hogy megjelentetve mások is láthassák azokat, és entomológustól, botanikustól igyekszünk tájékoztatást kérni róluk, hogy azt is megírhassuk, mit érdemes tudni róluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!