Halfajok

2023.08.11. 21:00

Változatos fauna a Bakony-érben

Eddig 17 halfaj került elő Pápa egyetlen vízfolyásából. A pápai Bakony-ér 2018 októberében éledt újjá, a legnagyobb számban a fejes domolykó és a bodorka található meg a vízben.

Haraszti Gábor

A Bakony-ér számos halfajtát rejt Fotó: Haraszti Gábor

Öt évvel ezelőtt készült el a városon kívül épült osztómű, amely a tapolcafői források vizének egy részét a Horgas-érbe, másik részét – egy 4 kilométer hosszú övárkon át – a Bakony-ér medrébe juttatja, ezzel biztosítva a folyamatos vízellátást – olvasható a Magyar Haltani Társaság honlapján. 2018 óta összesen 17 halfaj került elő a Bakony-érből, 2022-ben 8 őshonos halfaj alkotta a halfaunát. A legnagyobb egyedszámban a fejes domolykó és a bodorka fordul elő, de stabil állománya alakult ki a nyúldomolykónak, a dunai küllőnek, a szivárványos öklének és egyre gyakrabban kerül hálóba fürge cselle. A patakban előfordul a csuka és a sügér is, de a számuk egyelőre nem jelentős. Érdekes adat, hogy az előző évekhez képest eltűnni látszik, de legalábbis ritkul a vörösszárnyú keszeg, a vágódurbincs és a küsz. Amennyiben a tapolcafői források nem apadnak el, a Bakony-ér ideális élőhelye lehet a jelenleg itt élő halfajoknak, mert a szaporodásukhoz is kedvező feltételeket biztosít. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!