Baba

2009.02.03. 03:28

Érzelmi biztonságot ad a mese

<b>Ajka</b> - Fejlettebb a szókincse, érzelmileg kiegyensúlyozottabb, jobban tud koncentrálni az a kisgyermek, akinek szülei rendszeresen mesélnek.

Tisler Anna

A baba-mama klubban Müller Magdolna gyermekkönyvtáros beszélt a mesék, mondókák szerepéről. 

Az előadáson elhangzott, a kicsik a mesét érzelmileg és értelmileg is átélik, segít a lelki feszültség levezetésében. Ha a mesélő szülő összebújik a gyerekével, a kicsi biztonságban érzi magát. 

A mese jótékonyan hat a szókincs fejlődésére is. A szülő már a csecsemőjéhez is beszéljen, tanácsolta a könyvtáros. Ekkor a gyereket körbevevő tárgyakról és a család tagjairól érdemes mesélni, majd következhetnek a dallamos rövid versek, mondókák. 

Ekkor a szavak értelmét még nem fogja fel, hanem a ritmus ragadja meg. Két éves kortól következhetnek az egyszerűbb mesék, olyanok, amelyek a gyerek mindennapjairól szólnak. Ebben az életkorban jók az Anna és Peti történetek. Minden kisgyerek igényli az esti mesét, amely feloldja az egész nap összegyűlt feszültséget, megnyugtat, segít a nyugodt alvásban. 

A szülő maga is kitalálhat egyszerűbb történeteket, nem kell mindig könyvből olvasnia. Hibát követ el az a felnőtt, aki a kicsit a mesék hőseivel fenyegeti. Már a legkisebb gyereknek is tudnia kell megkülönböztetni a mesét és a valóságot, és tudnia kell, hogy a mesék történései a valóságban nem eshetnek meg. 

A tévézés káros, ugyanis erőszakot ábrázol, a sokszor érthetetlen, pongyola beszédstílusa nehezíti a beszédtanulást, a helyes kiejtés elsajátítását.
 
A könyvtárban a szülők kérhetnek babaolvasójegyet, és a kicsiknek kölcsönözhetnek az életkoruknak megfelelő műveket.

(Fotó: Tisler Anna)
 
 
A Gyermekszoba on-line képgalériát IDE kattintva érheti el. 

A Gyermekszoba rovatunkban megjelent cikkeket IDE kattintva olvashatják. 

Az ENTEO közösségi portálunk Gyermekszoba klubjához IDE kattintva csatlakozhat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!