Baba

2015.11.08. 20:27

Gyermekvárás hétről hétre (9. hét)

A várandósság 9. hetén a baba megteszi az első mozdulatokat, a legtöbb kismama pedig megismeri a puffadást és a székrekedést.

Napló-információ

Ennek oka az, hogy a méh növekedéséhez a simaizmok ernyedt állapotára van szükség. A beleket szintén simaizmok építik fel, és mivel a szervezet nem tesz különbséget köztük, egy relaxin nevű hormonnak köszönhetően a bélmozgás is lassúbb, lustább . Ám van ennek jó oldala is: a tápanyagoknak több idejük marad a felszívódásra, ezért több jut belőlük a magzatnak is. Az egyre nagyobb méh, amely a szülésig csaknem ezerszeresére tágul, összenyomja és kiszorítja helyükről a környező beleket. Előfordulhat gyomorégés is, ami néha olyan kellemetlen lehet, hogy a kismama inkább kerüli az étkezéseket. Ez természetesen a baba fejlődését is befolyásolhatja, ezért mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal, aki savkötő gyógyszert ír fel. Nem tanácsos viszont recept nélküli gyógyszert vásárolni anélkül, hogy arról a háziorvos, szülész-nőgyógyász tudna.

Az embrionális farok a gerincoszlop alsó szakaszán a 9. hétre eltűnik, a fej tovább nő: a törzshöz képest meglepően nagy, és a mellkasra simul. Megindul a nyelv fejlődése. Folytatódik az emésztőrendszer fejlődése: a belek egyre hosszabbak, kialakul a végbélnyílás, továbbá megkezdődik a belső nemi szervek a here vagy a petefészkek kialakulása. Megkezdődik az ízületek és a csontok fejlődése, és a kialakuló izmok segítségével a baba megteszi első mozdulatait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!