Baba

2016.08.24. 13:40

Babavárás hétről hétre (38. hét)

A magzat rohamosan gyarapodik, a kismama megtervezi a nagy napot, a szülés körülményeit.

Napló-információ

A magzat belei tekintélyes mennyiségű mekóniumot, sötétzöld színű, kenőcsös anyagot tartalmaznak, amelyet a májból, az epehólyagból és a hasnyálmirigyből érkező sejttörmelék, elhalt bőrsejtek tömege és a lenyelt lanugo alkot. A mekónium általában a szülést követő pár órában ürül, ám, ha a szülés elhúzódik, ez megtörténhet, mielőtt a baba világra jönne. Ha a magzat fiú, a 38. hétre a herék megérkeztek a hasüregből a herezacskóba; ha lány, a nagyajkak teljesen kifejlődtek. A súlygyarapodás tovább folytatódik - elérheti a napi 28 grammot -, de az édesanya súlya ekkor már stagnál, vagy csökkenni kezd. A baba fejének és hasának a kerülete nagyjából azonos. A magzatmáz ekkorra már eltűnik a bőr felszínéről, esetleg az ízületek környékén maradhat meg foltokban.

Előfordulhat, hogy egy vastag, barnás képződmény, a nyákdugó távozik a szülés előtt akár egy-két héttel, akár napokkal vagy közvetlenül a szülés megindulásakor, de van, aki egyáltalán nem tapasztalja ezt. A nyákdugó a terhesség ideje alatt a méhszáj előtt helyezkedik el, és az a feladata, hogy megvédje a magzatot a fertőzésektől. Amikor a méhszáj lazulni és vékonyodni kezd, a dugó - ami gyakran csak erős folyásként észlelhető - leválik, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a szülés hamarosan megindul.

Fontos, hogy figyeljük a magzat mozgását, és ha változás áll be az eddigi mintázatban, értesítsük a védőnőt, a szülésznőt vagy a kezelőorvost. Ideje elgondolkodni azon, hogy milyen pozícióban és körülmények között szeretne szülni a kismama. Ma már sok lehetőség közül lehet választani, még az otthon szülés is megengedett, bizonyos feltételek biztosítása mellett.

Címkék#babavárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!