Badacsonytomaj

2017.05.12. 12:02

Egyik gyökerünk az iskola - Tatay-napok Badacsonytomajon

Hiszünk benne, hogy az átalakítások előre vihetik a magyar köznevelés és oktatás ügyét, hozzá járulnak ahhoz, hogy a gyerekeink a megfelelő oktatást kapjanak, a haza és a munkaerőpiac hasznos tagjaivá válhassanak.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára a Tatay napok megnyitóján a Tatay Sándor Általános Iskola épülete fennállásának 30. évfordulója, valamint a helyi közoktatás elindításának 240. jubileuma alkalmából.

A badacsonytomaji Tatay Sándor Általános Iskola épülete fennállása évfordulóján Maruzsa Zoltán beszélget Krisztin N. Lászlónéval

- Jó munkát végzetek az elődök, egy kellemes lakható iskolaépületet hoztak létre. Sok településen elmondhatjuk, hogy az önkormányzat jó gazdája volt az intézményeknek, de nem mindenhol van ez így. Amikor a polgári kormányzat 2010 után nekilátott az oktatási rendszer gyökeres átalakításának, jól látszott, hogy vannak önkormányzatok, ahol ez magától megvalósul, míg másutt hiányzik az akarat, a tudás, vagy az erő. Nagyobb állami szerepvállalás mellett zajlik ezért a napokban is az oktatási rendszer átalakítása – mondta a helyettes államtitkár. Krisztin N. Lászlóné, az intézmény igazgatója arról beszélt, hogy 1986 szeptember elsején vehették birtokukba a gyerekek az iskolát.

-  Mára az épület megtelt élettel, feldíszítették a tanulók alkotásai, a versenyekről elhozott díjak. Mindannyian szívesen emlékezünk az eltelt évek eseményeire, amelyek tartalommal töltötték meg az iskola falait. A 30 év alatt a környék meghatározó intézményévé váltunk, köszönet ezért az itt tanító pedagógusoknak, diákoknak, szülőknek, a fenntartóknak. 30 évvel ezelőtt több, mint 400 diák kezdte meg a tanulást, sajnos ez a szám az évek során fokozatosan csökkent, de az utóbbi három évben folyamatos a tanuló létszám emelkedés. Egyre többen választják az iskolát a körzeten kívülről, a környék meghatározó intézménye továbbra is az iskola – mondta az igazgató. Krisztin N. László polgármester az iskola múltjára emlékezett. Beszélt arról, hogy ő még négy helyen járt iskolába a városban, majd 1984-ben kerül oda tanítani, később az intézmény igazgatója lett.

Az ünnepség a diákok táncával folytatódott
Fotó: a szerző

- Egyik gyökerünk az iskola, a 30 év alatt nagyjából ezer diák végzett az intézményben. Megállják a helyüket a világban azok a badacsonytomaji gyerekek, akik innen indultak – szögezte le a polgármester és szólt az névfelvételről, az épület 2010-es felújításáról.

Az ünnepség a gyerek táncával, az egykori tanítványok bemutatkozásával, ügyességi és kézműves játékokkal, diszkóval folytatódott. Szombaton sportversenyeket rendeznek az iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!