Bakonybél

2015.07.12. 07:17

Faünnep csoda-fa falván - Kirándulás, természet, szórakozás Bakonybélben

Bakonybél – Komótosan sétáló párok, fiatalok, idősek,rokonok és baráti társaságok foglalták el a település utcáit, tereit, majd járták végig a kijelölt útvonalat a Gerence-part mentén a faünnepen.

Kutasi Zsófia

Négy kilométeres sétát tehettek meg azok, akik elindultak a faünnep programjainak útvonalán. A tisztásokon kijelölt állomáshelyeken a gyerekek különböző játékokat, ügyességi feladatokat próbálhattak ki, a felnőtteket bemutatók és a helyi termelők, vendéglősök kóstolói várták. Délután a kirándulókat a sétavonat vitte vissza a településre.

A túrával egybekötött rendezvénysorozat jelenlegi formájában immár négy éve tartozik Bakonybél hagyományos nyári eseményei közé. Az egész település összefogott a tartalmas programok szervezésében. Kitelepültek a helyi mesterek, termelők, pedagógusok, szállásadók is. A faluban és annak határán túlnyúló rendezvénysorozat igazi lazítós-pihenős kikapcsolódást nyújtott minden érdeklődőnek.

Természetesen az aktív szórakozásra és a kulturális feltöltődésre is volt lehetőség. A múzeumok, a tájház délelőtt ingyenesen látogatható volt. A helyszíneken, Gerence-part mentén, az erdei tisztásokon változatos programok,  többek között trófeakiállítás, kőzetbemutató, hagyományőrző bemutatók, kézműves foglalkozások, lovaglási lehetőség, tűzoltó bemutató, lövészet, fából készült népi játékok, íjászat, árusok, erdészeti, gyógynövényes bemutató várták a vendégeket. A gyerekek kipróbálhatták a csúzli lövészetet is. Az Odvaskő autóspihenő utáni tisztáson késő délután volt baranta bemutató, fellépett a Hangerdő Trió, Pápai Fúvószenekar, az estet tűz-hastánc show zárta.

Bakonyvári Andor, a szervező Guzmics Izidor Egyesület elnöke elmondta, elsősorban a családokat célozták meg a rendezvénnyel, melyen minden az erdőről és a fáról szólt, a programokat ennek jegyében állították össze. Az elnök elmondta, az eseményt azért is szervezték több helyszínre, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, a vásári rendezvényektől idén pedig a programrendezvények irányába mozdultak el.

Bakonybélt erdők övezik, helyben és a környéken is sokan foglalkoznak fával, amely a megélhetést jelenti. A faipar mellett a turizmus is jelentős szerepet tölt be a településen, a kirándulók többsége az erdő, a csend és a jó levegő miatt érkezik az egyedülálló természeti környezetben található bakonyi településre. Az elnök kiemelte, pozitívak az eddigi visszajelzések a túraútvonalra felfűzött népszerű programok évről-évre többeket visszavonzanak.

– Turisztikai és helyi közösségi programokat is szervezünk. Nem titkolt célunk, hogy minél több vendéget csalogassunk Bakonybélbe. Szeretnénk, ha a látogatók a későbbiekben pedig újból visszatérnének és hírét vinnék a faünnepnek is – fogalmazott Bakonyvári Andor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!