Bakonybél

2017.05.16. 08:24

Új színfolt a magnólia-liget

Közadakozásból létesített magnólia-ligetet avattak a Közösségi Hét záró programjaként a bakonyi faluban, ahol helyet kaptak a település díszpolgárainak emléktáblái is.

Müller Anikó Hanga

Az ötletgazda Bakonyvári Andor, a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület elnöke volt. A felhívásra több mint húsz család adományozott pénzösszeget, melyet az önkormányzat és a civil szervezet megduplázott. Az elültetett magnólia csemeték túlélték a dermesztő telet, virágba borultak. A kezdeményezés kibővült, a területre pihenőparkot álmodtak a faluközösség számára. – A medvehagymás napokon összegyűlt adományokat az egyesület felajánlotta ennek fejlesztésére, az önkormányzat pedig hozzájárult ehhez, így még tíz csemetét vásároltunk, melyeket a napokban a virágosítók önkéntes csapata elültetett, tájékoztatta lapunkat Felföldi Andrea programszervező.

Az ünnepségen Márkus Zoltán polgármester mondott köszöntőt. – A magnólia-liget is jelzi, teremtő erejű lehet a közösségi összefogás. A parkot a későbbiekben tovább bővítjük, lépcsővel, sétaúttal, padokkal, újabb emléktáblákkal. Régi adósságunkat is rendeztük azzal, hogy itt helyeztük el a falu díszpolgárai és egy bencés szerzetes emlékkövét, rajta táblával, méltó módon idézve emléküket, mondta, majd megemlékezett róluk, felidézve életútjukat, a faluért végzett munkájukat. A településnek három díszpolgára van: Dr. Kopátsy Sándor közgazdász, Koller Rezső, azaz Keve bencés atya és Cseh Tamás Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző-énekes. A negyedik emléktábla Vidlics Ferenc apáté, akinek nevéhez fűződik az újkori Bakonybél alapítása. Bakonyvári Andor elmondta, örömmel tölti el, hogy régi terve most közösségi összefogással megvalósulhatott, a liget újabb színfolttal gazdagítja a falut. A bensőséges hangulatú ünneplést megtisztelték jelenlétükkel a Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei. Toókos Péter János atya imát mondott, Halmos Ábel OSB perjel megszentelte az emlékköveket és a ligetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!