Bakonyoszlop

2015.07.24. 17:44

Bakonyoszlop és térsége védelmében

Bakonyoszlop – A falu életében mindig is fontos szerepet játszottak az önkéntes lánglovagok. Tűzesetek és katasztrófák esetén szabadidejüket feláldozva azonnal a helyszínre siettek.

Kiss Milán

Áldozatos munkájukért cserébe, a község önkormányzata, támogatói segítségével felépítette az új tűzoltó szertárat, illetve Hédl József közbenjárásával, a Traunstein-i tűzoltóktól kaptak egy tűzoltó autót is. A szertár, illetve a gépjármű fecskendő átadására és felszentelésére szombaton, egy ünnepség keretében került sor.

Kovács Péter Dr Kovács Zoltán Wolf Ferenc elvágja a nemzeti színű szalagot és átadja az új szertárat

A magyar és német himnusz eléneklését követően Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg az eseményt. Beszédében elmondta, hogy a Magyar Állam által az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon keresztül kiírt pályázatán is milliós nagyságrendű pénzre lehetett pályázni. A település polgármestere Wolf Ferenc megemlékezett az 1777-es és 1928-as tomboló tűzesetekről, ahol 35 ház vált lakhatatlanná, a benne élő családok hajléktalanná váltak. Kettőezer (2000.12.25) karácsonyán a Bakonyoszlopi Eszterházy kastélyhoz riasztották a tűzoltókat, ahová elsőként érkeztek ki az önkéntesek. A hivatásos lánglovagok segítségével és kemény munkával sikerült megfékezni a lángokat és az épület nagy részét megmenteni. Wolf Péter, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke németül köszöntötte a megjelenteket.

Manfred Kösterke átadja Czingiszer Tibornak a gépkocsi kulcsát.

A Tárkányi Önkéntes Tűzoltó egyesület, egy Szent Flórián szobrot ajándékozott a falusi tűzoltóknak. Ezt követően Simon István plébános felszentelte az épületet, majd Kovács Péter tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő, Dr. Kovács Zoltán és Wolf Ferenc átvágták a nemzeti színű szalagot, ezzel hivatalosan is átadták az épületet. A tűzoltó autó kulcsait Manfred Kösterke  Traunstein előző polgármestere adta át Czingiszer Tibor önkéntes tűzoltó parancsnoknak, majd a gépjárművet felszentelték és Manfred Kösterke , Hédl József és Wolf Ferenc hivatalosan átadta. A Traunstein-i tűzoltók sem távozhattak üres kézzel, mindegyikük egy-egy emléktárgyat kapott, és nem utolsó sorban Hédl Józsefnek is megköszönték a munkáját, majd mindnyájan emelték poharukat a barátságra. Kovács Péter a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokának felterjesztése alapján a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Veszprém Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tűzoltója címet adományozta Czingiszer Tibornak az Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél végzett munkájának elismeréséül. A nap folyamán fellépett a Bakonyoszlopi Kórus, a nagyesztergári Margaréta Kórus és a bakonynánai Edelweiß dalkör. Volt még mazsorett tánc, zumba és hosszasan zenélt a Móri Fúvószenekar.

Mindenkit, aki kilátogatott az ünnepségre, megvendégelték egy pohár borral és egy tányér vadpörkölttel. A nap végét zenés mulatság zárta, Mészáros Jocóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!