Balatonalmádi

2011.10.18. 15:28

Mozdulatlan utazás

Balatonalmádi - Jáger István Balatonalmádiban élő grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Pannónia Művelődési Központban.

Halmos György

A kiállítást Fábián László grafikusművész nyitotta meg, aki többek között arról beszélt, hogy Jáger István végzettsége ugyan rajztanár, de régóta nem gyerekeket, hanem felnőtteket tanít a felnőtt életre. Alkotásain nem a drámát, hanem a békét, harmóniát mutatja be, mindezt lefegyverző szakmai felkészültséggel, biztos kézzel, biztos szemmel és biztos lélekkel teszi.

Fábián László úgy fogalmazott, hogy Jáger István egyedi tollrajzai ámulatra késztetnek, érezzük a toll rezdülését, szemünk végigsiklik a vonalak ritmusán, amelyek foltokká, formákká, mesékké és mítoszokká állnak össze.

Grafikusként rézkarcokat és vasmaratásokat készít; ez a nagyon munkaigényes technika is kedvére való, érzékelhető, hogy örömmel metszi, karcolja a lemezbe a vonalakat. A kisgrafikák konkrétabb világában és a nagyobb méretű, átírtabb formanyelvű nyomatok világában is otthonosan mozog, bravúros felületeket, varázslatos figurákat csalogatva elő a lemezekből.

A témák kapcsán Fábián László azt említette meg, hogy azok a népmesei ihletésű lapoktól a drámai feszültséget közvetítő nyomatokig ívelnek, szuggesztív, embert féltő tartalommal. Jáger István képei több hazai és nemzetközi kiállításon is szerepeltek, munkásságát számos díjjal ismerték el. Az est során Kallainé Gutscher Ágnes zongoraművész és Szentirmai Edit előadóművész működött közre. A tárlat november 7-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!