Balatonalmádi

2017.03.28. 19:40

Köszönet a Balatonnak - A tó és a vizek fontosságára is felhívták a figyelmet

Balatonalmádi - Ismeretterjesztő társasjátékkal és a tó megkoszorúzásával ünnepelte a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a víz világnapját a településen.

Marton Attila

Az egyesület több mint másfél évtizedes hagyományt folytatott azzal, hogy a tó körül több helyszínen is felhívták a figyelmet a Balaton és
a víz értékére. Balatonalmádiban a környékbeli természe-tes vizek közül többet is meg lehetett kóstolni. A gyerekek számtalan játék közül választhattak, amelyekben a világnaphoz kapcsolódóan kiemelt szerepet kapott a víz. Játszhattak egy nagy mesetársasjátékkal, amelyben a tó vízrajzáról, állatokról, növényekről és kultúrájáról is számos információhoz juthattak. Emellett vízipisztollyal a száraz növényeket öntözhették vagy fröcskölhették kedvükre, esetleg buborékfújóval szórakoztathatták magukat.

A Nők a Balatonért Egyesület víz világnapi programjának zárásaként Bakos Noé dobta a tóba
a koszorút, mellette nagypapája, Bakos László. A háttérben Töltési Erzsébet és Eősze Beáta Fotó: Pesthy Márton

A felnőtteknek víztakarékossági tanácsokat adtak, és kiszámították az ökológiai lábnyomukat. Emellett az érdeklődők figyelmébe ajánlották az egyesület kiadványait, amelyek hasznos tudással vértezhetik fel az olvasót például a Balaton kialakulásának történetéről, a tó víz- és természetrajzáról vagy néprajzáról.

A program zárásaként a hajósok hagyományához hasonlóan a NABE tagjai és az érdeklődők megkoszorúzták a Balatont. A lebomló, színes anyagokból készült koszorút azért dobták a habok közé, hogy kifejezzék köszönetüket a tónak, hogy sokaknak ad munkát, örömet és sportolási lehetőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!