Balatonfüred

2013.04.10. 16:37

Felújítják a balatonfüredi strandok medrét

A kezdődő tavasz biztos jelének tekinthetjük, hogy szerdán megkezdték a strandok medrének homokozást és zajlanak a nyitás előtt tervezett más fejlesztések is.

Győrffy Árpád

A Balatoni Hajózási Zrt. dolgozói és gépei a Tihanyi-szoros egyik szögletéből kinyert homokot "locsolják ki" a parttól mintegy negyven méteres szélességben először az Esterházy strandon, majd a Kisfaludyn is. Az uszályon hozott homokot először vízzel fellazítják, hogy a vastag csöveken át mintegy 30 centiméteres vastagságban a mederbe tudják juttatni.

Mint Somogyi László, a strandokat üzemeltető Probio Zrt. vezérigazgatója és Rüll Tibor projektvezető elmondta, a meghatározó részben az idei szezonra befejeződő fejlesztési program teljes költsége 132 millió forint, amiből 81 millió forintot uniós támogatásból fedeznek, a többit a cég finanszírozza. A strandok medrének iszaptalanítása és teljes újrahomokozása magában mintegy 85 millióba kerül.

A fejlesztés másik fontos elemeként az Eszterházy strandon a főbejárat mellett nagyobb, korszerűbb vizesblokkot alakítanak ki a már korábban is részben ezzel a céllal működő épületrészben. Felújítják a főbejárattal szemben lévő napozó-móló burkolatát, a strand központi részén a partvédőmű, illetve a víz fölé benyúló, napozó teraszokat alakítanak ki, napelemeket telepítenek az energiafelhasználás csökkentésére. A Kisfaludy strandon már erre a szezonra elkészül egy új lídós partszakasz a gyerekeknek a strand keleti oldalán. A tervezett minigolf pályát a 2014-es szezontól lehet majd használni, ahogy az Eszterházy strand főbejárati teraszára tervezett messzelátókat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!