Balatonfüred

2014.02.10. 13:55

Válogatás Zatkalik András negyven év alatt készült írásaiból

Balatonfüred - Egy igazán újságíróra jellemző, a műfajok, témák sokaságát felsorakoztató kötetet mutattak be a napokban a városi könyvtárban. Sárköziné Sárovits Hajnalka, könyvtárigazgató gyakorlatilag otthoni pályán köszöntötte a balatonfüredi szerzőt.

Győrffy Árpád

Zatkalik Andás a Lóczy gimnázium egykori diákjaként, később újságíróként, rádió- és tévériporterként állandó résztvevője a füredi eseményeknek, ismerőse a város sok lakójának.

A Tollas próbák című kötet és a szerző bemutatására vállalkozó dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész humoros köszöntőjében Zatkalik stílusát a sajátjához nagyon hasonlónak mutatta be: elég frivol, cinikus, léha, jól vág az esze, remekül tud riposztozni, jó nyelvi játékokra képes, fantasztikus gondolat társításokat alkalmaz, nehéz őt követni, de nagyon szórakoztató – jellemezte.

Az írásokból felolvasó Véninger Brigitta (balról) és Szabó Fruzsina is dedikáltatta a könyvet Zatkalik Andrással (Fotó: Győrffy Árpád)

– Jóleső érzés az emberekkel együtt gondolkodni olyan témákról, amelyek gyakorlatilag bármelyikünkben megfogalmazódnak. Nem mindenki írja le, de én érzem magamban a késztetést, hogy a témát képes vagyok úgy megírni, hogy aki elolvassa, elindulhasson ugyanazon a gondolatmeneten – magyarázta a szerző, mi inspirálja írásra.

A mintegy 130 oldalas kötet borítóját Veszeli Lajos tervezte és az illusztrációkat is a festőművész készítette. Az anyagot Zatkalik András az elmúlt 40 évben készült írásaiból állította össze. Rövid novellák, portrék, riportok, hírek és álhírek sorakoznak benne. Többet közülük a Lóczy Lajos Gimnázium diákjai, Véninger Brigitta és Szabó Fruzsina felolvasott. Egy, a kötetben még nem szereplő újat pedig a szerző adott elő a nagy érdeklődés előtt zajló könyvbemutatón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!