Balatonfüred

2015.05.09. 10:45

Hazánkban egyedülálló szőlőből készült bor tarolt a borversenyen

Borversenyen derült ki, kik vehetnek részt a balatonfüredi borheteken. Megválasztották az év helyi bortermelőjét is.

Prevics Éva

Balatonfüredről és Csopakról jelentkezhettek termelők a versenyre, összesen 42-en neveztek. 209 fehér, 45 rozé, 62 vörös és 2 gyöngyözőborral szálltak ringbe a borosgazdák. Közülük pontozással választotta ki Kállay Miklós a Corvinus Egyetem professzorának irányításával dolgozó zsűri azt a 25 termelőt, aki ott lehet nyáron a füredi borhéten. Plusz pontot az kaphatott, aki balatonfüredi lakos, vagy ott van szőlője.

Fotó: Stiger Ádám

A legtöbb pontot szerzett abszolút győztes, a balatonfüredi Gyukli pince Solaris bora lett. Ez egy kísérleti szőlőfajta, hazánkban ez az első ültetvény, melynek harmadik éves termése lett most nyertes. A termesztéshez semmiféle vegyszert nem használnak és a szőlőt augusztus végén 21-22 cukorfokkal szüretelik- mondta a Naplónak a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke.

Megválasztották az év bortermelőjét is. Ezt az elismerést az kaphatta, aki öt borával a legmagasabb pontszámot érte el. Az év balatonfüredi bortermelője idén a pécselyi Balogh pince borásza, Baloghné Király Mónika lett, az ő nyereménye az, hogy övé lehet az első sátor a borhéten, ami 20-30 százalékos plusz forgalmat jelent-  tette hozzá Szabó István.

A versenyzett nedűk közül kerül ki Balatonfüred város bora is. Ezt a helyi képviselő - testület tagjai választják ki az aranyérmes olaszrizlingek közül május végéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!