Balatonfüred

2015.11.10. 20:16

A bumfordi kiszolgálásra is panaszkodtak

Balatonfüred – Csak egy könyv volt, az ivókút mellett, amelybe bárki, bármikor, mondhatni, akármit írhatott. Sokszor kerültek bele elégedetlenséget, javaslatokat tartalmazó mondatok, így végül a település panaszkönyve vált belőle.

Kekk Sára

A reformkori balatonfüredi fürdőélet egyik legérdekesebb, évtizedekig kallódó dokumentumát most újra kiadták, ami Hudi Józsefnek, a Dunántúli Református Egyházkerület Levéltára igazgatójának köszönhető. A Panaszok, javítások s szépítések javallatoknak jegyzőkönyve című kéziratot ugyanis az igazgató rendszerezte és látta el jegyzetekkel, amelyek megkönnyítik a tájékozódást a Balaton-part reformkori fürdőkultúrájában.

Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa és Hudi József a bemutatón részletes előadást tartott a kézirat kalandos történetéről. Kiemelték, hogy ez az értékes forrás, amely a reformkori balatonfüredi fürdőélet egyik legérdekesebb dokumentuma, évtizedekig lappangott, szövegét csupán korábbi közlések alapján lehetett részlegesen rekonstruálni mind a mai napig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!