Balatonfüred

2017.03.27. 19:10

A Balatont jelképező kék kendőt kötöttek a világnapi programon

Balatonfüred - A Balaton mellett élőknek gyakran eszükbe sem jut, mekkora kincs hever a lábuk előtt. A Balaton védelmére, tisztaságának fontosságára hívta fel a figyelmet a Nők a Balatonért Egyesület víz világnapi sétájával.

Sági Ági

Az egyesület már tíz éve szervezi a víz világnapjához kapcsolódó programját, melyet helyi csoportjai a Balaton körül húsz helyszínen szerveznek meg. Füreden vasárnap kora délután a vásárcsarnoknál gyülekeztek a séta résztvevői.

- Idei programunk mottója a séta vizeinkért. Itt, Füreden a Kéki-patak folyik át, mi ennek útját követjük a felsővárosból a Balatonig. Közben több megállót is tartunk, ahol vízzel kapcsolatos érdekességeket lehet megtudni, feladatokkal, kóstolóval készülünk - mondta el lapunknak Perger Ildikó, a Nők a Balatonért Egyesület balatonarácsi helyi csoportjának vezetője.

Az alkalomra csak természetes anyagból és tavaszi virágokból kötött koszorúkat Végh Ferencné egyesületi tag, melyeket Éljen a Balaton! felkiáltással és énekszó mellett a tóba dobtak Fotó: Sági Ági

A vizeinkért sétálók a Balatont jelképező kék kendőt kötve indultak el a patak mellett, és tettek meg bő két kilométert a Tagore sétányig. Út- közben több helyen is megállító táblákat helyeztek el, melyeken vízzel kapcsolatos információkat lehetett olvasni. Megtudtuk, hogy egy ember átlagosan 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente, amivel egy olimpiai úszómedencét félig lehet megtölteni. Hogy egy szelet kenyér elő-állításához 40 liter, míg egy pohár tejéhez 200 liter víz fogy el.

Az első helyszínen víznapi totót tölthettek ki a sétálók, majd vízipisztollyal lehetett célba lőni, végül vízkóstolót tartottak. Kétféle forrásvizet, csapvizet és szénsavmentes ásványvizet lehetett összehasonlítani. A Bodorka Balato-ni Vízivilág Látogatóközpont előtt óriás társasjáték várta a kisebbeket. Az alkalomra csak természetes anyagból és tavaszi virágokból kötött koszorúkat Végh Ferencné egyesületi tag, melyeket Éljen a Balaton! felkiáltással, énekszó mellett a tóba dobtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!