Balatonfűzfő

2015.11.10. 10:57

Félmilliárdos beruházás Fűzfőn: panorámaút, kerékpárosbarát információs pont, játszótér

Balatonfűzfő – Nyáron kezdődött el a közel félmilliárdos beruházás a városban, amelytől jelentős látogatottságot vár a település: séta- és kerékpárúr épül a Balaton-part két és fél kilométeres szakaszán.

Mátételki András

Az alapkövet nyáron, júliusban rakták le a tobruki strandnál, miután minden engedély a kivitelező rendelkezésére állt. A jelentős fejlesztés várható átadása a következő év elején lesz.

– A Marina-Fűzfő vitorláskikötőig húzódó 641 méteres szakasz felénél elkészül egy 900 négyzetméteres egyedi játszótér. Innen a Vitorlázó Sportegyesület kikötőjéig tartó, 653 méteres sétány mellett lesznek szikla nagyságú, úgynevezett napozókövek. Strandolni természetesen itt a jövőben sem lehet – tudtuk meg Nóti Attilától, az önkormányzat városfejlesztési referensétől, aki hozzátette: az eredeti tervek szerint 2–3 méter magasságban építettek volna egy lombkorona-ösvényt, hogy rá lehessen látni a nád felett a Balatonra. Ez a látványelem már nem fért bele a pályázatba, de szándékában áll az önkormányzatnak mielőbb megvalósítani.

A törökbálinti cég emberei jól haladnak a munkákkal, de a sétány átadására még várni kell a következő év elejéig (Fotó: Mátételki András)

A Fűzfő Motel mellett lévő régi épületet, az egykori kerékpárszervizt átalakítják kerékpáros információs ponttá, ahol lesz internet, mellékhelyiség, pelenkázó, bébiétel-melegítő, sőt kölcsön lehet kérni alapvető szerszámokat, akinek szerelésre szorul a drótszamara. Ha nagyobb a baj, akkor szerelőt hívnak a helyszínre. Itt, ami egyben turisztikai információs hely is, a városgondnokság két új dolgozója tájékoztatja a városba érkezőket a programokról, szálláshelyekről, sportolási lehetőségekről.

A BS Fűzfő vitorláskikötőtől az öböl csúcsáig – ahol egy kilátódomb épül – a már meglévő kerékpárúton lehet eljutni. Innen kezdődik majd a másik 1,2 kilométeres sétány, amellyel párhuzamosan halad egy fasorral elválasztott kerékpárút. A tervek szerint helyreállítanák az egykori pirotechnikai eszközök kipróbálására használt stéget, ahonnan páratlan kilátás nyílik a tóra. Ezen a szakaszon is lesz pihenőhely esőházzal, információs ponttal, majd aki továbbhalad, pár száz méter múlva áthajthat, illetve átsétálhat a Séd patak fölött átívelő, 28 méter hosszú panorámahídon. Innen már csak 350 métert kell megtenniük a kirándulóknak, kerekezőknek, hogy eljussanak a tobruki strandig. Az említett utak mellett 79, napelemmel működő lámpát helyeznek el.

Nóti Attila aláhúzta, ezzel a beruházással a város eleget tesz a Balaton-törvénynek, amely előírja, hogy belterületi részen a partnak legkevesebb 30 százalékát közhasznú sétánnyá kell alakítani. A fűzfői önkormányzatnak vállalnia kellett a pályázatban, hogy az átadást követő öt évig gondoskodik az utak és környezetük rendben tartásáról, aminek a városgondnokság emberei tesznek majd eleget. A távlati tervek között szerepel, hogy a BS vitorláskikötő és az öböl csúcsa közötti mintegy 900 méteres szakaszon is kiépítik a sétányt. Akkorra talán már a meglévő, jelenleg rossz állapotban lévő kerékpárút felújítására is lesz pénz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!