Balatonkenese

2014.07.14. 18:57

Citerás tábor a Balaton kapujában

Az I. Országos Pannónia Citeratábor haladó csoportja a balatonkenesei iskola tornatermében gyakorol a szombat esti gálaműsorra.

Jákói Bernadett

Idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a vasárnap megnyílt I. Országos Pannonia Citeratábort a balatonkenesei Kultúrházban. Az ország különböző tájegységeiből, főleg az Alföldről, de a határokon túlról, Felvidékről  érkezett résztvevőket elsősorban a népzene szeretete, a citerázás öröme csalta a Kelet-Balaton kapujába, Balatonkenesére.

A XII. Balatoni Kapunyitogató fesztivál rendezvényein belül először szervezték meg az egyhetes tábort, amelyen korhatár nélkül bárki részt vehet. A kezdő, ismerkedő szinttől, a profi, haladó citerásokig közösen, a foglalkozásokat vezető szakmai előadókkal, a népzene világában jól ismert művészekkel, Csernák Józseffel, Csüllög Edinával, Csider Istvánnal, Nemcsics Kingával együtt a szombat esti, Széchenyi parkban megrendezendő gálaműsorra készülve sajátítják el a résztvevők a hét folyamán tanult dalokat, dalcsokrokat -nyilatkozta a Naplónak Bollók Attila a tábor szervezője, a Pannónia Citerazenekar vezetője.

A hiánypótló, hagyományteremtő kezdeményezéssel immár Veszprém megye határ menti tájegységein Csabrendektől Balatonkeneséig valósulhatnak meg a népzenei hagyományőrző, több napos citeratáborok, rendezvények, nem kell messzire, az Alföldre utazniuk a Bakony-Balaton régiójában élő, népi zenei kultúrát igénylő közönségnek.

A tábor programjából a délelőtti szakmai előadások mellett kézműves foglalkozások, hajókirándulás, népi kismesterségek bemutatója, de a citera megszólaltatásához szükséges technikai tudnivalókmint a húrozás, hangolás tudományának elsajátítása sem maradhat ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!