Balatonkenese

2015.11.25. 12:57

Élő balatoni kultúra

Balatonkenese – Hetek óta rendeznek népművészeti programokat a Balaton-régióban, hogy felszínre kerüljenek a néphagyomány kincsei.

Balla Emőke

A balatonkenesei önkormányzat koordinálásában kiállítás, iskolai foglalkozások, mesterség-bemutatók, szakmai műhelymunkák reprezentálták a régió kézműves értékeit.

Fontos, hogy ne csak múzeumban, tájházakban lássuk a sokszor felbecsülhetetlen értékű szőtteseket, faragott tárgyakat, kerámiákat, hanem betekintést nyerjünk abba az alkotói folyamatba, amit ezek elkészítése megkíván, így jobban tudjuk értékelni azokat. Az interaktív kiállítások, a mesterségbemutatók ezt a célt szolgálták: a csipkeverést, hímzést, a szövést, faragást is kipróbálhatták az érdeklődők. A szervezők legfontosabbnak a gyerekeknek szánt bemutatókat tartják: a tapasztalatok alapján a térség általános iskolás diákjai érzékenyen közelítenek azokhoz a ma már ritkán látható népi mesterségekhez, amelyek termékeit talán csak nagyanyáik polcain láthatják. A tananyaghoz kötődve most viszont szívesen állnak be néptáncot tanulni, népviseletet próbálni, pásztorok ostorát csattogtatni, lúdtollal írni, mézeskalácsot díszíteni. A projekt szervezői szakmai segítséget biztosítottak az érdeklődő intézményeknek, egyesületeknek. A csoportos műhelymunkák során a hagyományok alkalmazásának módszertani kérdéseit vetették fel.

A programsorozat a november 28-ai rendezvénnyel zárul, amihez bárki csatlakozhat. Balatonkenesén, a Hagyományok Kultpiacán csúcsosodik ki mindaz, amit az elmúlt hetekben a Balaton-régióban elszórva láthattunk – egyszerre nyújt kötetlen ismeretterjesztő élményt és remek szórakozást, felnőtteknek és gyerekeknek. A kézműves, gasztro- és népi hagyományok interaktív megismerése mellett koncertek várják a látogatókat, este fellép Balogh Kálmán és a Cimbalogh trió, akik Herczku Ágnessel közösen muzsikálnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!