Balatonkenese

2016.10.06. 19:47

Időutazáson: életre keltették a reformkort

Balatonkenese - Sokkal jobban megismerik a diákok a történelmet, ha azt felidézzük nekik például egy időutazáson, így érvelt a nemrég megrendezett reformkori hétvége mellett Csősziné Molnár Katalin és Jurcsó János, a Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára.

Kovács Erika

A közelmúltban egy héten át a reformkorról szólt minden a hetedik évfolyamon, idézték fel az eseményeket a szervező, illetve ötletgazda pedagógusok. Csősziné Molnár Katalin és Jurcsó János elmondta, az apropót Széchenyi István születésének 225.évfordulója, illetve a balatoni hajózás 170. évfordulója adta. Az iskolában délelőtt a tanórákon, többek között a történelem, magyar, ének és rajz órákon a diákok az említett korral kapcsolatos ismereteket dolgozták fel, illetve tanulhatták meg, majd délután ehhez kapcsolódó programokat kínáltak nekik, így tanári magyarázattal együtt levetítették nekik a Hídember című filmet. Nagy meglepetést okozott a gyerekeknek és egyben szívesen is fogadták a tánctanulást, ahol Erkel Ferenc: Hunyadi László című operájához a palotást tanulták meg. A balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága pedig szép ajándékkal lepte meg őket, a diákok egész héten át viselhették a korhű ruhákat, amiket erre az alkalomra kaptak meg tőlük. A diákok vonattal és ezekben a szép ruhákban utaztak a programot záró hétvége szombatján Balatonfüredre, ahol a szervezők meghívására részt vettek az ottani reformkori programokon. Később, visszaérve Balatonkenesére a Széchenyi Parkban folytatódott az időutazás, ahol egyik hetedik osztályos diák, Baranovszky Dorina, valamint a balatonfűzfői Irinyi iskola fúvószenekara szép koncerttel ajándékozta meg a többi diákot, a szülőket és az érdeklődőket a Balaton partján levő parkban, a kenesei diákok pedig eljárták nekik a palotást.

A nap és az egész hétvége nagyon szép mozzanatát adta az úgynevezett szeretetvendégség, ahol a szülők által készített, illetve a felajánlott süteményekkel kínálták meg a vendégeket, valamint az érdeklődőket. Tisztelgett az iskola a hajózás előtt is, hiszen 170 évvel ezelőtt Széchenyi éppen ezen a helyszínen szállt partra gőzhajójából, erre emlékezve a diákok és pedagógusok koszorút dobtak tiszteletük jeléül a Balatonba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!